Több ezren látogattak a nagyváradi püspökségre a romániai Múzeumok Éjszakáján

Külhoni – 2018. május 23., szerda | 9:47

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye idén is bekapcsolódott a romániai Múzeumok Éjszakája programba, melyet május 19-én rendeztek meg. Az érdeklődők megnézhették a nagyváradi püspöki palota ideiglenesen megnyitott pincéjét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Több mint négyezren látogatták meg a püspöki palota ideiglenesen megnyitott pincéjét, ahol filmvetítések, kiállítások és koncertek várták az érdeklődőket. A Nagyboldogasszony-székesegyházat is több ezren nézték meg a nap folyamán, valamint a kriptát és a kincstárat is meglátogathatták a különböző nemzetiségű vendégek.

Az oldalkarzatokon berendezett, festményeket, liturgikus ruhákat és ötvösművészeti tárgyakat bemutató székesegyházi múzeum huszonhárom év elteltével, 2014 tavaszán újult meg. A rendelkezésre álló kiállítótér szűkössége miatt a püspökség művészeti gyűjteményének csupán egy kisebb, ám igen gondosan és igényesen kiválogatott részét mutatják itt be. 

Az egykori borpincében egy pannókiállítást lehet megtekinteni, ami bemutatta a Szent László tetteit ábrázoló freskókat; illetve Boldog Bogdánffy Szilárd és Boldog Scheffler János vértanú püspökök életéről vetíttek dokumentumfilmeket.

A nagyváradi Sagittarius vonósnégyes barokk zenével, míg a budapesti Trio Squelini jazzmuzsikával és világzenével szórakoztatta a közönséget, melynek soraiban Böcskei László megyéspüspök is ott volt.

Megtekinthették az érdeklődők Emődi János helytörténész, régész, műgyűjtő és muzsikus Nagyvárad története szempontjából felbecsülhetetlen értékű, több mint 700 darabot számláló, folyamatosan bővülő mesterjegyes téglagyűjteményének értékes darabjait is. A kollekció legkorábbi példányai a 15. századból származnak.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria