Több ezren vettek részt a pécsi ifjúsági passión

Hazai – 2016. március 23., szerda | 12:36

Sokéves hagyománya van Pécsett az ifjúsági passiónak, amelyre minden évben többezres tömeg látogat el. A virágvasárnapi szabadtéri misztériumjáték nemcsak különleges lelki és színházi élmény, de a fiatalok közösségét is erősíti.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ifjúsági passió minden évben népes tömeget vonz a Tettyére, ahol a szereplők korhű jelmezben, számos statisztával, dalbetétekkel és zenei aláfestéssel idézik fel Jézus szenvedéstörténetét. Az ifjúsági passiót 2012 óta rendezi a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája, azaz a Katifi, akik egész évben biztosítják a szórakozási és programlehetőséget a hívő vagy éppen istenkereső fiataloknak. A tettyei passióban évről évre mintegy félszáz fiatal szerepel, a játékhoz bárki csatlakozhat.


Bíró-Csányi Krisztina, a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrájának önkéntese elmondta: „Az egyházról nem mindenkinek van fiatalos képe, ezért fontos, hogy személyközeli programokat szervezzünk. A passiójáték nagyon jó találkozási lehetőség az ifjúság számára.”


Az ifjúsági passió szereplőinek legfőbb célja az, hogy évről évre közelebb hozzák mindenkihez, köztük a fiatalokhoz is Krisztus szenvedéstörténetét, amelynek átélői épp olyan emberek voltak, mint a maiak.

Czopf Ágnes, a pécsi ifjúsági passió egyik szervezője hozzátette: „Nem vagyunk profik, a szereplők sem azok. Mindannyian egy közösség tagjai vagyunk, és azt akarjuk megmutatni, hogy ebből a közösségből bárki lehet Jézus, akár a szomszédom is. Ezáltal bevonódunk a történetbe, és másképp tudunk jelen lenni.”


Az idei passiójáték különlegessége, hogy a próbafolyamatba a Keret Alkotó Csoport is bekapcsolódott, tagjai közt több drámapedagógus és pedagógus szakemberrel, hogy felelevenítsék a középkori misztériumjátékok hagyományát. Fontos szempont volt, ahogy eddig is, hogy a szereplők ezúttal is megszólítsák és bevonják a játékba a közönséget.


Bognár Csaba, a Keret Alkotó Csoport tagja elmondta: „Mindenkit alkotótársnak tekintünk, a legutolsó statisztáig. Az a célunk, hogy bevonjuk a nézőket is. Nemcsak színházi és vallási élményt szeretnénk nyújtani nekik, hanem interakcióba is lépünk velük. Ezeket nem találjuk ki előre, bízunk a spontaneitásban, a természetességben. Mindannyian ugyanazért jöttünk ide: hogy lehetőség szerint találkozzunk magunkkal és egymással.”

A passiójáték szereplőit idén is több ezren kísérték végig a tettyei helyszíneken.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria