Torinóban rendezik a következő európai taizéi találkozót – Közszemlére teszik a torinói leplet

Kitekintő – 2020. január 4., szombat | 16:51

2019. december 28. és 2020. január 1. között a lengyelországi Wrocławban zajlott a Taizéi Közösség 42. európai találkozója, melyet Mindig úton, de nem gyökértelenül mottóval szerveztek meg. A bizalom zarándoklatának következő állomása az észak-olaszországi Torino lesz 2020 végén.

A hírt Alois testvér, a Taizéi Közösség perjele tette közzé Wrocławban; a bejelentést kitörő örömmel fogadták a torinói főegyházmegyéből Lengyelországba érkezett fiatalok.

Cesare Nosiglia, Torino érseke sajtóközleményében úgy fogalmazott, az, hogy a következő találkozó helyszíne az olasz város lesz, „megerősíti azt az erős köteléket, amely a Taizéi Közösséggel kiépített barátság gyümölcse”.

A főpásztor e kapcsolatnak három aspektusát emelte ki: hosszú évtizedek óta utaznak fiatalok Piemont tartományból és az Aosta-völgyből Taizébe, minden évben részt vesznek a bizalom zarándoklatán is, emellett Torinóban sokszor rendeztek taizéi imatalálkozókat, amelyeket a főegyházmegye ifjúságpasztorációs szolgálata szervezett a „Torino Taizével találkozik” elnevezésű csoporttal együtt. Az érsek sajtóközleményében felidézte személyes találkozásait is Roger testvérrel, a a Taizéi Közösség alapítójával.

„Torino nyitott szívvel és tárt karokkal várja a bizalom zarándoklatának fiatal résztvevőit – hangsúlyozta Nosiglia érsek. – A családok és a közösség vendégszeretete, Piemont spirituális, kulturális és művészeti gazdagsága, valamint a szolidaritás és a legutolsók iránti figyelem ősi helyi hagyománya biztos ígéretet jelent a következő taizéi találkozóra. A hit és az öröm intenzív és meglepő élményének ígérete ez.”

*

Cesare Nosiglia bejelentette, hogy a Taizéi Közösség 43. európai találkozójának idejére, rendkívüli jelleggel közszemlére teszik a hagyomány szerint Jézus halotti leplének tekintett textíliát, a torinói leplet az észak-olasz város Keresztelő Szent Jánosról elnevezett székesegyházában, ahol őrzik.

A leplet legutóbb öt évvel ezelőtt láthatták a zarándokok. Akkor a világ minden részéről több mint kétmillióan rótták le tiszteletüket a lepel előtt.

A torinói érsek január 3-án sajtótájékoztatón mutatta be az újságíróknak a következő taizéi találkozóhoz kapcsolódó kezdeményezéseket. Több ezer fiatal befogadására készülnek és a vendéglátás mellett többek között konferenciákat, kiscsoportos megbeszéléseket, valamint a szent lepel előtti szemlélődő imádságot terveznek.

Ferenc pápa torinói látogatásakor a lepellel kapcsolatban megjegyezte: „nem mi tekintünk erre az arcra, hanem Ő néz ránk, és arra hív bennünket, hogy elmélkedjünk azon, mennyit szenvedett üdvösségünkért, valamint azon is, hogy a szenvedés a feltámadás előhírnöke, továbbá az élet és a remény forrása mindenki számára”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria