Üdvözlet a szabadsághozóknak – A Magyar Festészet Napját ünnepelték Esztergomban

Kultúra – 2016. október 18., kedd | 11:51

A Magyar Festészet Napját 15. alkalommal ünnepelték meg a hazai művészek a festők védőszentje, Szent Lukács napjához kapcsolódóan. Esztergomban az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékeztek Erdő Péter bíborossal.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Október 16-án tárlatlátogatásokra, megnyitókra és díjátadókra került sor a festészet napja kiemelt helyszínén, Esztergomban, először a Keresztény Múzeumban, aztán az Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámiban, majd a Rondella Galériában, a Vármúzeumban, végül a Szent Adalbert Központban.

A Magyar Festészet Napja Alapítvány Üdvözlet a szabadsághozóknak címmel meghirdetett, az 1956-os forradalom és Mindszenty József hercegprímás emlékére kiírt országos pályázata válogatott anyagából a Rondella Galériában Sipos Endre rendezett kiállítást, melyet a fővédnök, Erdő Péter bíboros nyitott meg. Beszédében megköszönte a szervezőknek, hogy az eddigi években csak Budapesthez kötődő nagyszabású tárlatoknak 2016-ban, a forradalom 60. évfordulóján Esztergom adhatott otthont. Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány ügyvivő képviselője röviden felidézte Mindszenty József életútját és azt a vészterhes kort, melyben élni és raboskodni kényszerült. Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója a bemutatott műalkotásokat értékelte, kiemelve a művészet szerepét a különleges, szenvedésekkel teli főpapi életút emlékének, tanulságainak fenntartásában.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. díját a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke, Bráda Tibor adta át M. Novák Andrásnak. Esztergom Város Önkormányzatának Díját Romanek Etelka polgármester Stissowsky Szilárdnak nyújtotta át.

Forrás: Keresztény Múzeum

Fotó: Mudrák Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria