Új áldozópapot szenteltek a Miskolci Egyházmegyében

Hazai – 2016. július 4., hétfő | 17:50

Július 3-án Sárospatakon Orosz Atanáz megyéspüspök áldozópappá szentelte Nagy Tamás diakónust.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A sárospataki parókia védőszentjei, Péter és Pál főapostol búcsúján kapta meg az egyházi rend áldozópapi szentségét Nagy Tamás diakónus. Papi jelmondatául Máté evangéliumának ezt a mondatát választotta: „Embernek ez lehetetlen, de nem az Istennek, mert Istennek minden lehetséges” (Mt 10,27).

A vasárnapi evangélium sorai is ember számára lehetetlen dolgok megvalósulásáról szóltak: Jézus Krisztus földi működésének két mozzanatáról, melyben egy vakot és egy némát gyógyított meg.

Azok a csodák, amelyek Jézus Krisztus működése során megtörténtek, folytatódnak a papszenteléskor és az áldozópap munkája során is – utalt a napi evangélium szavaira a Miskolci Egyházmegye püspöke. – Az áldozópap kezében válik a kenyér és a bor Jézus testévé és vérévé. Ez a csoda a Szentlélek működésével történik.

A mai Szent Liturgián is kell, hogy a Szentlélek működjön, jelen legyen az az átalakító erő, amely lehetővé teszi, hogy egy egyszerű ember Isten szentjévé, áldozópappá váljon. Isten kegyeleméből azonban nemcsak az új áldozópap, hanem mindannyiunk megszentelődése is zajlik, mindannyian többé válunk. Ahol a Szentlélek jelen van, ott megvalósul Isten országa (…) és élő egyházunk is gyarapodik – zárta homíliáját a főpásztor.

A papszentelés szertartására nemcsak a szentelendő, de az egész egyházközség készült: az imacsoport heti imádságát a leendő áldozópapért és családjáért ajánlotta föl; az egyházközség megajándékozta Nagy Tamást az új liturgikus öltözettel, melyet a reggeli zsolozsmán áldottt meg Atanáz püspök.

Nagy Tamás az ünnepi Szent Liturgia végén háláját fejezte ki mindazoknak, akik segítették eddigi útján, s áldást kért életükre.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria