Új csoporttal bővült a Szalézi Család

Megszentelt élet – 2016. július 20., szerda | 16:27

Don Bosco tizedik utóda, Ángel Fernández Artime – tanácsának jóváhagyásával – július 11-én befogadta a Názáreti Mária Szemlélődő Testvériségét Don Bosco Szalézi Családjába. A testvériség a hívek közhasznú egyesülete, és a 31. ága annak a nagy, karizmatikus fának, amelyet Bosco Szent János ültetett.

A Názáreti Mária Szemlélődő Testvérisége elnevezésű egyesület Nicolás Cotugno szalézi szerzetes, korábbi montevideói érsek kezdeményezésére jött létre. Az alapítás ötlete már novíciusi évei alatt megszületett benne, amikor hajlandóságot mutatott a szemlélődő életre, de arra ösztönözték, hogy továbbra is maradjon a Szalézi Társaság tagja.

Hogy a szalézi karizmán belül is sürgető szükség van a szemlélődésre, az évek során újabb és újabb rendtagok megerősítették, köztük 1964-ben Egidio Vigano, aki később Don Bosco hetedik utóda lett.

Cotugno atya bátorítást kapott Giuseppe Gottarditól, Montevideo segédpüspökétől, aki szintén szalézi. A Názáreti Mária Szemlélődő Testvériségének első tagja végül 1977. augusztus 14-én tett ígéretet szentmise keretében. „Teljes bizonyossággal elmondhatom, hogy ez a szemlélődés a gyakorlatban, a törekvés, amit meg szeretnénk élni az életünkben, mélyen gyökerezik a szalézi lelkiségben” – mondta egy alkalommal Cotugno atya.

1986-ban a testvériséget elismerte a helyi egyház, és 1993-ban megkapta a jogi elismerést is, mint a hívek közhasznú egyesülete.

A testvériség karizmatikus azonosságának alapja a gyakorlatban megélt szemlélődés. „A testvériség tagjai számára a szemlélődés megélését az Istennel való egyesülés élménye jelenti minden tevékenységben és az élet eseményeiben... Názáreti Mária, a hétköznapi nő a mi elmélkedésünk modellje” – áll a szervezet honlapján.

A testvériséget laikusok, szerzetesek és papok alkotják, és széles körben elterjedt Uruguay, Argentína, Olaszország, Szlovákia és Csehország területén. A testvériség moderátora Silvia Ourthe Cabalé asszony.

A rendfőnök által aláírt, befogadásról szóló rendelet többek között rögzíti: „ez a testvériség a szemlélődő lelkiélet tanúságával, valamint oktatási, lelkipásztori és szociális segítő tevékenységével, melyeket szalézi stílusban végez, értékesen és eredeti módon hozzájárul a Szalézi Család létéhez, gazdagítva annak sajátos szemlélődő karizmáját a gyakorlatban, Don Bosco szellemében és az alapítóhoz hűségben.”

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria