Új definitorokat választottak a magyarországi ferencesek

Megszentelt élet – 2017. április 21., péntek | 15:04

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány április 20-án a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen zajló káptalani gyűlésen definitorokat, vagyis a tartományfőnök és helyettese munkáját segítő tanácsosokat választott.

A képen balról jobbra: Varga Kapisztrán, Várnai Jakab, Dobszay Benedek, Bécser Róbert, Berhidai Piusz és Magyar Gergely

Bécser Róbert szentendrei gimnáziumi tanár, Berhidai Piusz novícius magiszter, Magyar Gergely nagyszőlősi házfőnök és Varga Kapisztrán főiskolai tanár, a rendi könyvtár és levéltár vezetője segítik a következő hároméves ciklusban Dobszay Benedek provinciális és Várnai Jakab provinciális-helyettes munkáját.

Az április 21-én befejeződő káptalanon a százkilenc rendtagot számláló provincia mintegy hatvan tagja vett részt. A ferencesek által működtetett nemzeti kegyhelyen beszámolókat hallgattak meg a rend különböző egységeinek, intézményeinek életéről, megtárgyalták a hivatásgondozással, a lelkipásztori munkával és a rendtagok képzésével kapcsolatos kérdéseket.

A rendtartomány összlétszáma jelenleg megegyezik a tíz esztendővel ezelőttivel. Az elmúlt év során egy testvér tett örökfogadalmat, két testvért pappá, egyet diakónussá szenteltek. A ferences közösségek száma nem változott, továbbra is tizenhárom rendházuk van Magyarországon és egy Kárpátalján, de oktatási, szociális, karitatív és kulturális intézményeiken keresztül ennél jóval több helyen vannak jelen.

A lelkipásztorkodás területén a plébániavezetés, gyóntatói szolgálat, kisegítések mellett új lehetőségeket hozott a megújult nemzeti kegyhely, Mátraverebély-Szentkút. Az ott működő zarándokház lelkigyakorlatok, konferenciák, továbbképzések keresett helyszínévé vált. Új szolgálata a rendnek a Kilátó Mentálhigiénés Központ, amely a lelkipásztori munka mellett másfajta támogatást is ad személyes kisérésben, csoportos foglalkozásban. A lelkipásztori szolgálat végzése során a rendtagok heti rendszerességgel tizenhét-, tizennyolcezer emberrel találkoznak. Szentkutat évente kétszázezer zarándok keresi fel.

A 2017-es káptalan résztvevői

Fontos új kezdeményezés a nyaranta megrendezett Ferences Pedagógia Napok, melyen a rendtartomány közoktatási intézményeinek tanárai találkozhatnak, és a szellemi töltekezésen túl belekóstolhatnak a ferences közösségi életbe is. A rend iskoláiban kétezer-egyszáz diák tanul, felsőoktatási intézményeiben pedig több mint háromszáz hallgatóval és kollégistával foglalkoznak a rendtagok.

A ferences szolgálatok egyre hangsúlyosabb része a szociális tevékenység. A gyöngyösi Autista Segítő Központ komoly nevet szerzett a szakmában. Idősotthonaik, a pasaréti gondozási központ, a szegedi és nagyszöllősi szegénykonyha, a kárpátaljai rehabilitációs központ a családtámogatás különböző formái a rászorulók, bajbajutottak segítésének.

A ferencesek a kultúra, a tudomány és a művészet terén elsősorban művelődési házaikon, turisztikai központjaikon, központi gyűjteményükön és koncertek szervezése által tudnak értékeket teremteni és bemutatni.

Forrás: Ferences Sajtóközpont

Fotó: Kiss Didák OFM

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria