Új emlékkiállítás nyílt Győrben Boldog Apor Vilmos ünnepén

Hazai – 2015. május 24., vasárnap | 11:23

Boldog Apor Vilmos liturgikus ünnepén, május 23-án a Győri Egyházmegyében meghirdetett Apor-imaév keretében papi lelkigyakorlattal, püspöki szentmisével és kiállításmegnyitóval emlékeztek Győr vértanú püspökére. Az ünnepi eseményekről Paksa Balázs sajtóreferens tájékoztatta szerkesztőségünket.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnep papi lelkigyakorlattal kezdődött, melyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök tartott a győri szemináriumban. Az ezt követő ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka szintén a szeged-csanádi főpásztor volt.

A zarándokok megtöltötték a Nagyboldogasszony-székesegyházat, a szentmisén jelen voltak többek között Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora.

A Jó Pásztor Jézusról szóló tanítást felidéző evangélium után Kiss-Rigó László szentbeszédének első momentumaként kiemelte, milyen különleges napra esik idén Apor Vilmos ünnepe: a húsvéti időszak utolsó napján, közvetlenül pünkösd előtt érdemes ebben az összefüggésben is megvizsgálnunk Boldog Apor Vilmos alakját. A főpásztor Krisztus feltámadásának misztériumát elemezve rámutatott: a dicsőség, az ünneplés egyben egy új korszak kezdete, Jézus ugyanis nem a földi életébe tért vissza feltámadása után, hanem ő maga legyőzte le a halált, és megmutatta, hogy az élet célja az az állapot, melyet mindannyian elérhetünk a feltámadás során. A célszalag ő maga, aki bennünket is vár saját országába.

Kiss-Rigó László hangsúlyozta, Jézus barátként tekint ránk, s életünk úgy lehet teljes, ha személyes kapcsolatban maradunk vele. Jézus, jó pásztorként, egyenként gondoskodik övéiről, s ebben kiváló követője volt Apor Vilmos. Jézus tökéletes főpapként tökéletes kapcsolatot hozott létre Isten és ember között, ugyanakkor vezetőket adott saját népének, hogy azok kormányozzák azt.

A szónok ószövetségi példákat hozva vont párhuzamot az igazi, szolgáló vezetés és Jézus Krisztus földi működése között. Kiemelte: Boldog Apor Vilmos valóban jó pásztor akart lenni, és szolgálatában beteljesítette Istentől kapott küldetését. A szeged-csanádi püspök megvallotta, különleges élmény számára, hogy az utóbbi hetekben három szent életű főpap ünnepén is részt vehetett: május elején Mindszenty József bíboros, múlt héten Boldog Scheffler János püspök emlékének adózhatott, most pedig Boldog Apor Vilmos vértanú püspök előtt fejezheti ki tiszteletét. 

A főpásztor befejezésül arra figyelmeztetett: vannak ma is pásztorok, akik azonban csak akkor igazán azok, ha a a legfőbb Pásztor küldetését teljesítik, és az ő szándéka szerint szolgálják a közösséget. Ilyen pásztor voltak Boldog Apor Vilmos, Mindszenty József, Scheffler János, és sokan mások, kiknek életáldozatáért hálát kell adnunk, s nekünk is folytatnunk kell a szolgálatot a ránk bízottakért, valódi hittel.

A szentmise végén Pápai Lajos győri és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök együtt imádkoztak Boldog Apor Vilmos közbenjárásáért és szentté avatásáért.

Imádság Boldog Apor Vilmos szentté avatásáért

Istenünk! Boldog Vilmos püspök életével és vértanú halálával megdicsőített Téged. Közbenjárását kérve fordulunk hozzád Szentséges Atyánkért, hogy legfőbb pásztori szolgálatát az Egyház és a világ javára végezze. Püspökeink és papjaink az ő példájára jó pásztorként gondozzák a rájuk bízott híveket, és új papi hivatásokkal bővelkedjék Egyházunk.

Nekünk is adj, Urunk, az ő példájára együtt érző szívet a szükséget szenvedő embertársaink iránt! Önts a mi szívünkbe is bátorságot, hogy ellenálljunk minden törvénytelenségnek és igazságtalanságnak! Add, hogy egészséges lelkületű, új nemzedékkel gyarapodjék nemzetünk, akik hitükben állhatatosak és erkölcsükben tiszták lesznek! Önts, Urunk, a mi szívünkbe is hősies bátorságot, hogy a bűn és minden rossz ellen bátran felvegyük a harcot; és a szeretet győzedelmeskedjék a világban! Tartsd távol tőlünk a háború borzalmait, és népünk vezetőinek adj bölcsességet és jóakaratot, hogy az Egyház szabadságát tiszteletben tartsák, és népünket új, boldog ezer év felé vezessék!

Mindenható Istenünk! Kéréseinket Boldog Vilmos püspök vértanú példáját követve és az ő közbenjárását kérve terjesztjük eléd. Kérünk, hogy önfeláldozó szeretetet sugárzó életéért és vértanú haláláért dicsőítsd meg azzal, hogy szentjeid között tisztelhessük, és egykor mi is részesei lehessünk vele együtt boldogító színelátásodnak, aki élsz és uralkodol mindörökké. Ámen.

A himnuszok eléneklése után kezdetét vette a kiállításmegnyitó, melyet az esős időjárás miatt szintén a székesegyházban tartottak meg. 

A győri Prohászka-iskola és a székesegyház egyesített gyermekkórusának tolmácsolásában felhangzott az ősi székely himnusz, majd Bede-Fazekas Csaba színművész Mécs László A vértanú püspök című versét mondta el. Marics István győri városplébános felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét, majd Rétvári Bence szólt az egybegyűltekhez. 

Az államtitkár a báró Apor család történetét felidézve rámutatott: Apor Vilmosra különösen illik az utolsó boldogságmondás: „Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva minden rosszat mondanak rátok miattam” (Mt 5,11). Gyertya volt ő a sötétségben, melyet a vészterhes időkben sokan észrevettek, s azóta is követnek. Önfeláldozása a földi életen túlmutató hit cselekedete, melyet a kereszténység adott meg neki. Rétvári Bence hangsúlyozta, keresztény hit nélkül nincs Európa, és ez a keresztény hit adhat csak közösséget kontinensünk összes nemzetének.

Ezt követően Somogyi Tivadar alpolgármester és Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő méltatták a vértanú püspököt, majd Reményik Sándor Valaha voltam című versével és az Erdő mellett estvéledtem című népdallal zárult az ünnepség.

A papság, az asszisztencia és a díszvendégek ezt követően megkoszorúzták Boldog Apor Vilmos szarkofágját a székesegyház Héderváry-kápolnájában, majd Pápai Lajos megyéspüspök megáldotta a vértanúság helyén megnyílt, felújított kiállítást. A tárlatot Vámos Dominika, a kiállítás megálmodója vezetésével tekintethették meg a vendégek.

* * *

A Boldog Apor Vilmos vértanúságának eredeti helyszínén berendezett kiállítás a püspök mártírhalálának 70. évfordulójára újult meg.

A kiállítás nemcsak Apor Vilmos korát, gazdag életművét és a személyiségéhez kapcsolódó legendás történeteket idézi fel, nemcsak vértanúságának részleteit mutatja be, de a pince boltíves tereit bejárva a látogatók átélhetik a II. világháború idejének nehéz légkörét is.

A történelmi kor és Apor püspök munkásságának bemutatását szolgáló tablókhoz az Egyházmegyei Levéltár és a Kincstár gazdag irat- és fotógyűjteménye szolgáltatta az alapot, míg a szemtanúk vallomásai egy húsz évvel ezelőtt készített értékes interjúsorozat segítségével elevenednek meg. A szerkesztett tablókat egyéb források: korabeli filmhíradók, archív és amatőr felvételek teszik élményszerűvé.

A kiállítás újdonsága még, hogy az óvóhely felé vezető pinceelőtérbe is lemehetnek majd a látogatók, ahol a végzetes események valójában lezajlottak, és ahonnan a pince további mélységeibe is be lehet látni. A püspökvár történelmi pincerendszerének titokzatosságát egy kiállított építészeti makett segít megérteni.

A vértanúság helyén, ahol továbbra is láthatók a végzetes lövések nyomai és a püspök ereklyéje, többek között egy képzőművészeti installáció és a nagypénteki-nagyszombati liturgia gregorián énekei teremtenek lehetőséget arra, hogy a látogatók érzelmileg is azonosulni tudjanak a szent életű püspök önfeláldozó életművével, és magukévá tehessék, megértsék vértanúhalálának valódi üzenetét.

A megújult tárlat koncepciójának lényege, hogy a korábbi, 2004-ben megnyílt kiállítástól eltérően élesebben szétválnak benne a tényanyag, az eredeti helyszínek, a visszaemlékezés és felidézés aktusai, valamint az érzelmi azonosulás alkalmai.

Apor Vilmos életműve hihetetlenül élő és időszerű. Nyitottsága, derűs személyisége, ökumenizmusa, ugyanakkor hajlíthatatlan értékrendje és önzetlen segítőkészsége, önfeláldozása olyan magas mércét állít a ma embere elé, amely minden történelmi korban megőrzi érvényességét és aktualitását. A kiállítás műfaji és mediális összetettségét is az magyarázza, hogy a létrehozók igyekeztek minél szélesebb spektrumban bizonyítani ennek az állításnak az igazságát.

A tárlat ugyanakkor – műfajánál, méreteinél és lehetőségeinél fogva – elsősorban az érdeklődés felkeltésére és az érzelmi azonosulásra szolgál, és csak töredékét tudja bemutatni annak a gazdag emlékanyagnak, ami Boldog Apor Vilmos püspökkel kapcsolatban fennmaradt az utókor számára.


Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria