Új film XII. Pius pápáról – a vatikáni Schindler listája

Kultúra – 2015. március 5., csütörtök | 10:44

Március 2-án, XII. Pius pápa születésének (1876. március 2.) és pápává választásának (1939. március 2.) évfordulóján mutatták be Rómában a róla készült filmet – közli a Vatikáni Rádió. A Shades of Truth (Az igazság árnyalatai) című nagyjátékfilmet Liana Marabini rendezte.


A film néhány olyan zsidó személy tanúságtétele alapján készült, akiket Pacelli pápa mentett meg, és célja, hogy rámutasson a XII. Pius személye köré szőtt sötét legendák valótlanságára. A cselekmény főszereplője David Milano, egy zsidó származású amerikai-olasz újságíró, aki arra kap megbízást, hogy feltárja a pápa II. világháború alatti tevékenységét.

„Ő volt a vatikáni Schindler” – mondta a filmet rendező Liana Marabini, arra emlékeztetve: XII. Pius annak idején 800 ezer zsidót mentett meg, ahogy a történelem is igazolja.

A rendező szerint az emberek keveset tudnak erről a témáról, és mióta a Vatikáni Titkos Levéltár iratai hozzáférhetőek, a Pacelli pápát becsmérlők közül csak nagyon kevesen vizsgálták felül kutatásaik eredményét az újonnan nyilvánosságra hozott dokumentumok fényében. Ezért a film egyben meghívás is erre. Liana Marabini emellett azt is reméli, hogy a zsidó közösség részéről is pozitív lesz a fogadtatás.

David Milano alakja valós személy: egy New Yorkban élő, zsidó származású amerikai-olasz újságíróról van szó, aki gyűlölte XII. Piust, ám késztetést érzett magában arra, hogy ha Pacelli pápa másként is gondolkodott, mint ő, akkor legalább annak a kötelességének eleget tegyen, hogy megvizsgálja, miért is gondolkodott a pápa másként. És ez az ember, amikor átnézett minden számára elérhető iratot Pacelli pápával kapcsolatban, gyökeresen megváltoztatta a róla alkotott képét, méghozzá olyannyira, hogy egy alapítványt is létrehozott, amely a XII. Piusszal kapcsolatos kutatómunkát támogatja.

A Liana Marabini azt szeretné elérni filmjével, hogy a közönségben felébredjen a hála érzése a nagy pápa iránt, csakúgy, mint az igazságszolgáltatás vágya egy olyan főpásztorral szemben, aki hatalmas igazságtalanság áldozatává vált.

Liana Marabini egy kedves zsidó barátja így nyilatkozott a sajtónak XII. Piusról: „Hát igen, kétségkívül megmentett néhány életet, de én azt szerettem volna, ha határozottan és világosan felszólalt volna a náci ideológia ellen.” Vele ellentétben a rendező többre tart néhány megmentett életet, mint néhány határozott és világos mondatot – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria