Új kihívások előtt a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete

Hazai – 2015. január 6., kedd | 13:06

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően idén új székházba költözhet a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete és a Szövetség a Pécsi Családokért szervezet. Az egyesület jótékonysági tevékenységéről, idei programjairól tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.

Egy nyertes pályázaton 50 millió forintos támogatást kapott a Családok Háza programra a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete. A projekt 2012 júliusában kezdődött. A közel kétéves program során több mint ezren vettek részt a különböző képzéseken, tanfolyamokon, csoportokban, táborokban és rendezvényeken, valamint megalakult a Szövetség a Pécsi Családokért elnevezésű csoport is. A tervek szerint ez év májusában elkészül a Családok Háza, amelynek kapuja nyitva áll majd a szövetség minden tagja előtt.

Tavaly több jótékonysági kezdeményezésben is segített a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete: előkészítette többek között a Cipősdoboz akciót, amelynek köszönhetően a felajánlott ajándékok egy részét a Szent Mór Katolikus Iskolaközpont nagycsaládban élő tanulói vehették át.

A Szent Mór-iskolaközpont, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete és a Pécs Egyházmegyei Katolikus Karitász is díszített fenyőfát a Hild-udvarban az Ökováros-Ökorégió Alapítvány felhívására. A karácsonyfákat rászoruló pécsi családok kapták ajándékba. A nagycsaládos egyesület javaslatára két sokgyermekes család karácsonyfája alá kerülhetett minőségi gyerekjáték több mint százezer forint értékben.

Az egyesület elkészítette 2015-ös programtervezetét, amelyből megtudhatjuk, hogy a február 7-én, a házasság világnapján kezdődő egyhetes programsorozat nyitórendezvénye is Pécsett lesz. A házasság hetében szellemi kalandtúrát, előadásokat, valamint házaspárok részére közös estet is tervez az egyesület. A rendezvénysorozat zárásaként a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége családünnepet tart a Parlamentben, amelyen a pécsiek is részt vesznek.

Júniusban régiós találkozót szerveznek Szekszárdon a helyi nagycsaládos egyesülettel közösen. Mivel a pécsi szervezet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) régióvezető központja, négy megye több mint húsz egyesületének munkáját segíti.

Szeptember 27-ére családi játszódélutánt szerveznek a Köztársaság térre, majd decemberben adventi gyertyagyújtásra várják a nagycsaládokat.

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesületének célja, hogy minél több fiatal házaspár megismerhesse munkájukat, és minél több nagycsaládos megtudja: van kire számítani.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria