Új közösségi házat áldottak meg Szombathelyen

Hazai – 2018. december 10., hétfő | 15:28

Székely János szombathelyi megyéspüspök december 9-én szentmise keretében megáldotta a Szombathely Kámon városrészében a Krisztus király-templom mellett felépült új közösségi házat.

A szentmise kezdetén Székely János megyéspüspök megáldotta a templom felújított orgonáját. Az ausztriai Doborjánból, Liszt Ferenc szülőfalujából kapta ajándéka a hangszert a közösség. Ennek felújítását végezték el az elmúlt hónapokban: új sípokat helyeztek el, kétmanuálissá alakították át a játszóasztalt – mondta el a Martinus.hu egyházmegyei honlapnak Molnár Szabolcs plébános. A közösségi házzal kapcsolatban megjegyezte: közel 170 négyzetméteres az épület, amelyhez még egy körülbelül 50 négyzetméteres terasz is tartozik. Három termet alakítottak ki, amelyek nemcsak közösségi programok megtartását, hanem kis létszámú zarándokcsoport fogadását, elszállásolását is lehetővé teszik.

A plébánia közösségi élete sokszínű. A hitoktatás mellett gitáros énekkar, templomi kórus is működik, rendszeresen tart összejövetelt a Mária Légió és a templomi imacsoport is, a jövőben pedig szeretnének filmklubot és családos, házas csoportot indítani. Számukra nyújt majd jó lehetőséget programjaik, találkozóik megtartására a közösségi ház – emelte ki Molnár Szabolcs.

Az ünnepi szentmise homíliájában Székely János rámutatott: a templomok mellett helyük van a közösségi házaknak is. Jelzik, hogy a kereszténység meggyőződése szerint a Teremtőhöz való kapocs és az egymás iránti szeretet elválaszthatatlan. A kereszténység mindig is ezt a kettőt akarta építeni, hiszen Jézus azért jött, hogy az Istennel és az egymással való kapcsolatunkat gyógyítsa. Az Ószövetség idején iskolákat, zarándokoknak szállást építettek a zsinagógák mellé. Az imaház mellett ott volt a közösség háza. Az őskereszténység idején a híveknek nem volt templomuk, mert üldözték őket, ezért házaknál jöttek össze. S ezek a házak kinyíltak sok ember előtt: megszálltak a vándor apostolok, szegény hívek. Később a katedrálisok mellett iskolák, árvaházak, kórházak épültek fel. Isten- és emberszeretet, a kapcsolatunk felfelé és egymás felé egymástól elválaszthatatlanok – hangsúlyozta Székely János.

Székely János megyéspüspök szentbeszéde ITT meghallgatható.

A szentmise után került sor az új közösségi ház megáldására, amit verses-zenés műsor követett.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria