Új oltárnál ünneplik az Eucharisztiát a darnózseli templomban

Hazai – 2019. december 11., szerda | 14:01

December 8-án, advent második vasárnapján Galla Gábor plébános meghívására Veres András megyéspüspök szentmise keretében megáldotta a darnózseli Szent József-templom új oltárát és kelyhét.

A főpásztor szentbeszédében rámutatott: Izajás próféta megjövendölte, hogy a Messiás világrajövetelével elérkezik a mennyek országa. Ez akkor fog beteljesülni, ha „a föld úgy tele lesz az Úr ismeretével, mint ahogy betöltik a vizek a tengert” (Iz 11,9). Jézus már nyilvános működésének kezdetén hirdette: „elérkezett a mennyek országa” (Mt 4,17). Jézus elhozta hozzánk Isten országát, de azért nem teljesülhetett be, mert még nem mindenki fogadta be az ő tanítását, nem mindenki él az evangélium szerint. A teológia ezt úgy fogalmazza meg, hogy a „már” és a „még nem” feszültségében élünk, egészen Krisztus második eljöveteléig.

„Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit!” (Lk 3,4) – figyelmeztet Keresztelő Szent János. A „már” és a „még nem” feszültségében élve van feladatunk: Keresztelő Szent Jánoshoz hasonlóan nekünk is „útépítőkké” kell válnunk. Mindnyájunk feladata az, hogy Jézus érkezését előkészítsük, hogy másokban is felébresszük a hit utáni, az Isten utáni vágyat. Hiszen minden ember szeretne jó és boldog lenni, mindenki szeretne békességben, szeretetben, nyugalomban élni, de sokan nem tudják, hogy hol találjanak rá. Mi tudjuk, hogy Jézus az Isten országának elhozója, hogy Jézus evangéliuma az, ami számunkra ezt a békét, örömöt, boldogságot meghozza. Feladatunk, hogy ezt másokkal is megosszuk. Vagyis bizonyosságot adjunk embertársainknak is, hogy amire szívük, lelkük mélyén mindnyájan vágyakoznak, annak van beteljesülése – hangsúlyozta a püspök.

Keresztelő János sok emberhez szólt, de vajon hányan voltak, akik hatására megváltoztatták az életüket? Ma is sokakhoz eljuthat az evangélium üzenete: rádión, televízión és interneten keresztül. De vajon hányan vannak, akik komolyan veszik? Mindnyájunkhoz szól ez a kérdés: Vasárnapról vasárnapra hallgatjuk a tanítást, vajon jobb lesz-e az életünk általa? Tudunk-e hétről hétre megküzdeni gyengeségeinkkel, bűneinkkel, hogy egyre jobbakká legyünk? Egyre jobban látszik életünkben, családunk életében, hogy Isten gyermekei vagyunk? Ne áltassa önmagát azzal senki, hogy ő már tökéletes! Nem vagyunk tökéletesek. Ha bűnbánatot tartunk, és új, krisztusi életet kezdünk, annak hatása környezetünkben, családunkban, munkatársaink körében is érezhető lesz – hangsúlyozta Veres András püspök, és kifejezte örömét, hogy megáldhatja az új oltárt, amely a Jézussal való találkozás és a lelki élet megújításának helye az Eucharisztia ünneplése által.

Veres András szentbeszédének bővebb változatát ITT olvashatják.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Kriston Pál 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria