Új püspökök Ukrajnában

Kitekintő – 2014. május 20., kedd | 16:17

Május 17-én a lucki székesegyházban beiktatták az új megyéspüspököt, Vitalij Szkomarovszkijt, akit Ferenc pápa áprilisban nevezett ki – tájékoztat a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye.

Áprilisban jelentették be a Vatikánban, hogy Ferenc pápa Vitalij Szkomarovszkijt, a Kijevi-Zsitomiri Egyházmegye segédpüspökét nevezte ki a Lucki Egyházmegye új püspökévé.

Vitalij Szkomarovszkij 1963. december 30-án született Berdicsivben (Zsitomiri megye). 1990. május 27-én szentelték pappá Rigában. 1990 és 1991 között a berdicsivi Szent Borbála plébánia vikáriusa volt, majd Sziméban plébánosként szolgált. 1995 és 2000 között az egyházmegyei iroda vezetője, valamint a zsitomiri székesegyház plébánosa, 2000 és 2002 között a Vorzeli Papnevelő Intézet rektorhelyettese, 2002 és 2012 között a szeminárium rektora.

2003. április 3-án II. János Pál pápa a Kijevi-Zsitomiri Egyházmegye segédpüspökévé rendelte. 2003 júniusában szentelték püspökké.

A május 17-i ünnepi szentmisére Ukrajna minden részéről érkeztek püspökök, papok és hívek. Különösen sokan érkeztek a Kijev-Zsitomiri Egyházmegyéből, ahol Szkomarovszkij atya eddig segédpüspökként szolgált. A Szent Péter és Pál-székesegyházban zajló beiktatási szertartáson jelen volt Thomas Edward Gullickson, Ukrajna nunciusa, valamint a szomszédos egyházmegyék püspökei és papjai, köztük Majnek Antal, a Munkácsi Egyházmegye püspöke.

Vitalij püspök szentbeszédében rámutatott az élet értelmének és az Isten megismerésének egyenlőségére, amely csakis Krisztus segítségével, Krisztus által történhet. „Krisztus maga választotta és küldte el apostolait arra misszióra, amelyet a mai naptól én is szeretnék jól teljesíteni ebben az egyházmegyében, ezért Krisztusra hagyatkozom és belé vetem minden reménységemet” – fogalmazott az új megyéspüspök.

* * *

A Harkov-Zaporizzsjai Egyházmegye új püspökének Stanisław Szyrokoradiukot nevezte ki Ferenc pápa, miután elfogadta Marian Buczek püspök lemondását.

Stanisław Szyrokoradiuk 1956. június 23-án született a Hmelnickij megyében lévő Kornacsivkán. 1973-ban fejezte be a Vasútgépészeti Szakközépiskolát, ezt követően egy éven át dolgozott a vasútnál. Három évet töltött a szovjet hadseregnél, majd több üzemben dolgozott. 1979-ben kezdte el tanulmányait a Rigai Papnevelő Intézetben. 1981-ben titokban a ferences rend tagja lett. 1984-ben szentelték pappá Rigában. Polonnij és Szlavuta egyházközségeinek volt plébánosa. Ukrajna 16 templomának építését és felújítását vezette. Aktívan részt vesz az ország társadalmi életében. Több alkalommal felszólalt a Majdanon kijevi tüntetések alatt.

1995. január 6-án II. János Pál pápa püspökké szentelte és a Kijevi-Zsitomiri Egyházmegye segédpüspökévé rendelte. 1995 májusában a Szentatya az Ukrajnai Caritas-Spes felelősévé választotta. 2012 júliusában XVI. Benedek pápa a Lucki Egyházmegye ideiglenes püspökévé rendelte.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria