Új templomot szenteltek Vásárosnaményban

Hazai – 2016. augusztus 23., kedd | 17:20

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város görögkatolikus közösségének templomát augusztus 21-én Kocsis Fülöp érsek-metropolita szentelte fel.

A Szent Demeter vértanú nevét viselő templom alapkövét 2008 októberében tették le, az építkezés 2011 májusában kezdődött el. Néhány év szünet után 2015 tavaszán folytatódtak a munkálatok, novemberre érte el az épület a szerkezetkész állapotot. A teljesen elkészült templomot augusztus 21-én Kocsis Fülöp érsek-metropolita szentelte fel. A szertartáson az egyházközség korábbi parókusai – Dalanics Zoltán és Lukács Imre –, számos görögkatolikus pap és egyházi méltóság mellett ott voltak a vásárosnaményi gyülekezetek papjai és lelkipásztorai is. Részt vett az eseményen Czomba Sándor volt munkaügyi államtitkár, Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője, Baracsi Endre a megyei közgyűlés alelnöke, Filep Sándor polgármester és több környékbeli polgármester is. Összesen mintegy hatszázan ünnepeltek együtt ezen a vasárnapon.

A templomszentelés szertartása Szent István fődiakónus és első vértanú ereklyéjének körbehordozásával kezdődött, ezt a relikviát helyezték el az oltárban. A szentbeszédet Grunda János, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális referense mondta. Homíliájában párhuzamot vont az újonnan megszentelt templom és a Jákob feje alatt lévő, olajjal leöntött és megszentelt kő között. Az oltár megszentelése által mindkettő ugyanazt üzeni számunkra, amire Jákob az álma után döbbent rá: „Az Úr van ezen a helyen.” Majd kifejtette, hogy miként válik jellé és igazodási ponttá a templom a városlakók számára. Nemcsak külső jel, hanem elsősorban belső jel ez a hely, hiszen az Úr egyszülött Fia által „itt hagyta önmagát a szentségeken keresztül. A szentség pedig nem más, mint külső és láthatatlan jel, mely belső láthatatlan kegyelmet közvetít”.

Telepóczki Miklós építész terveit több kivitelező valósította meg, és nagylelkű adományozók, segítőkész emberek tették lehetővé az építkezés befejezését. A templom homlokzatán és kupoláján már láthatók Monostory Viktória ikonfestő alkotásai, az ikonosztáziont Nagy Sándor fafaragó művész fogja elkészíteni.

A szertartás keretében köszöntötték az egyházközség legidősebb, 99 éves tagját is. Demkó István parókus beszédében hálatelt szívvel tekintett vissza az elmúlt egy évre, mely során valóra válhatott a tizenegy éve megfogalmazódott álom. A jövőre tekintve azt kérte a hívektől, hogy hozzák el szívükben az újonnan szentelt templomba azokat a lámpásokat, amelyek hitük, jóságuk, kedvességük és istenfélelmük által fognak világítani ezentúl.

Az ünnepség az új kenyér megszentelésével és miroválással (az olajkenet kiosztásával) zárult.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Vándor Ilka

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria