Új vezetőséget választott a Ferences Világi Rend

Megszentelt élet – 2016. július 18., hétfő | 17:18

A Ferences Világi Rend országos káptalanján Mátraverebély-Szentkúton július 15-én megválasztotta a közösség új vezetőségét.

A következő három esztendőben az egyes szolgálatokat a következő személyek végzik:

országos miniszter: Kerekes László (Szeged),
országos miniszterhelyettes: Paczolay Balázs (Piliscsaba),
képzési felelős: Komáromi János (Budapest),
országos titkár: Polgár Béláné (Budapest),
gazdasági felelős: Ury Ágnes (Budapest),
nemzetközi tanácstag: Beke Márton (Piliscsaba).

A rend országos asszisztensével – Papp Tihamér ferences szerzetessel – együtt ők alkotják a Ferences Világi Rend országos tanácsát.

Nemzetközi tanácstaghelyettesnek Varga Annát (Veszprém) választották. Az ifjúsági felelős személyéről az országos tanács később dönt.

A Ferences Világi Rend (FVR) közvetlenül Szent Ferenctől számítja eredetét. Alapításának időpontja 1221, védőszentje Árpád-házi Szent Erzsébet. A világi rendiek az alapítás óta folyamatosan jelen vannak az egyház és a világ életében. A II. vatikáni zsinatot követően a mai kor szellemében megújult regulájukat VI. Pál pápa hagyta jóvá.

Magyarországon a rendszerváltás után, 1992-ben jelent meg a regula Rómában is jóváhagyott magyar fordítása, amely új lendületet hozott a hazai világi közösség életében. A korábban titokban működő csoportok immár hivatalos formában szervezték újjá a világi rendet.

Az FVR az egyház intézményes szervezetébe illeszkedve, a regula alapján működik. Közösségeinek a világ 116 országában 420 ezer tagja van. Magyarországon napjainkban közel félezer főt tartanak számon, több mint harminc közösségben. Az FVR-nek 2014 óta Kauser Tibor építészmérnök a legfőbb elöljárója, aki a piliscsabai közösség tagja.

Forrás és fotó: Ferences Sajtóközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria