Nepálba hamarosan megérkezik a monszun

Kitekintő – 2015. május 28., csütörtök | 18:20

A több ezer ember, aki hajléktalanná vált a két erős földrengés következtében, még mindig hevenyészett sátrakban él, és most arra készülnek, hogy szembenézzenek a monszunnal. A Szaléziak.hu hírét adjuk közre.

Két erős földrengés rázta meg Nepált a közelmúltban: április 25-én és május 12-én. A szaléziak továbbra is segítik őket étellel és ideiglenes menedéknek alkalmas ponyvákkal, köszönhetően a Szalézi Család szolidaritásának világszerte.

Az ENSZ becslése szerint 160 000 otthon és 1383 iskola semmisült meg az első rengés során; a nepáli kormány szerint a megsemmisült otthonok száma több mint 300 000. A kormány megígérte, hogy minden hajléktalan családnak kiutalnak 15 000 rúpiát (135 €) hullámlemez vásárlására, hogy megvédje őket az időjárás viszontagságaitól, de sokan még mindig arra várnak, hogy megkapják a pénzt.

Eközben a szaléziak Nepálban továbbra is felkeresik azokat a helyeket, ahová kevés támogatás érkezett, annak érdekében, hogy a legrászorultabb embereket szolgálják. „A világszerte érzékelhető szalézi szolidaritás teszi lehetővé, hogy tovább dolgozzunk, és a földrengés áldozatai közelében maradjunk” – mondta az egyik szalézi a Don Bosco-segélycsapatból.

Kisteherautók segítségével a szalézi szerzetesek, tanárok, diákok és önkéntesek kiszállítják a megközelíthetetlen falvakba a segélyt, mely főként rizs, lencse, só, víz és ponyva.

Az utórengések még mindig gyakoriak, és annak ellenére, hogy az első esőzések már megérkeztek, az emberek inkább alszanak a szabad ég alatt, minthogy visszatérjenek sérült otthonaikba.

„A sürgősségi mentési műveletek és az élelmiszer kiosztása vasárnap, május 31-én befejeződik, hogy helyet csináljunk a második szakasznak, amelyben a családok áthelyezéséről és a házak rekonstrukciójáról kezdünk el gondoskodni” – mondja Jijo John szalézi testvér, aki koordinálja a gyorssegélyt Nepálban.

Nepálban már kezd érezhetővé válni a monszun érkezését jelző időjárás és a monszunnak is meg kell érkeznie egy héten belül. A most alkalmazott ponyva és műanyag sátor menedék nem lesz elég. Emiatt a Don Bosco-segélycsapat bádog hullámlemezt szeretne osztani az emberek fokozottabb védelmére.

Ugyanezeket a lemezeket fel tudják majd használni állandó tetőnek is a házakra, amelyeket fel kell építeni és be kell fejezni a tél beállta előtt. Az elkövetkező napokban a különböző szalézi missziós irodák, alapítványok és a Szalézi Család segélyszervezetei új segélyeket fognak átutalni a vészhelyzet második szakaszára.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria