Újabb külvárosi plébániát látogatott meg Ferenc pápa Rómában

Ferenc pápa – 2019. március 4., hétfő | 19:59

Március 3-án a Róma északi részén található Viterbói Szent Kriszpin-plébániát kereste föl Ferenc pápa. A Szentatya arra biztatta a híveket, hogy a nagyböjt folyamán több imával és kevesebb pletykálkodással, képmutatás helyett önvizsgálattal készüljenek Urunk feltámadására.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Ferenc pápa köszöntötte a plébánián szolgáló papokat, majd meggyóntatott néhány hívőt. Találkozott a plébánián jelen lévő közösségek és mozgalmak, köztük a Neokatekumenális Út és a Sant’Egidio Közösség képviselőivel; gyermekekkel, fiatalokkal, szegényekkel; a környéken élő hajléktalanokkal, valamint a betegekkel és a fogyatékkal élőkkel.

Ezt követte a szentmise, amelyen a Szentatyával koncelebrált római helynöke, Angelo De Donatis bíboros, Guerino Di Tora észak-római segédpüspök, valamint a helyi plébános és káplánja, Luciano Cacciamani és Andrea Lamonaca.

Homíliájában Ferenc pápa a Lukács evangéliumából vett szakasz (Lk 6,39–45) azon részét elemezte, amely a képmutatásról szól. Jézus kemény szavakkal mutat rá erre az oly gyakori keresztény hibára: „Miért látod meg a szálkát embertársad szemében, amikor a magad szemében a gerendát sem veszed észre? Hogyan mondhatod embertársadnak: Barátom, hadd vegyem ki szemedből a szálkát, holott saját szemedben nem látod meg a gerendát? Képmutató! Vedd ki előbb a magad szeméből a gerendát, s aztán törődj azzal, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből.”

Jézus ezzel arra tanít, hogy ne a másik hibáit keressük, és ne kritizáljuk, hanem nézzünk magunkba, hiszen mindenkinek megvannak a maga hibái. A pápa gyakran beszél a pletykálkodás káros hatásairól, ezúttal is hangsúlyozta: a rossz nyelvek által terjesztett pletyka akkorát robban, mint az atombomba, és legalább ilyen pusztító a hatása is. Amikor elkezdünk rosszat mondani a másik emberről, akkor nemcsak pletykálkodunk, de elültetjük a széthúzás, az ellenségeskedés, a gonosz magvait. Háborút indítunk el. Nem a háta mögött, hanem szemtől szembe kell megmondanunk a másiknak, amit gondolunk. Ehhez azonban bátorság kell.

Küszöbön áll a nagyböjt. Milyen szép lenne, ha ezen mindenki elgondolkodna: Hogyan viselkedem az emberekkel? Milyen a szívem velük? Képmutató vagyok, mosoly ül az arcomon, aztán a hátuk mögött kritizálok, és a nyelvemmel rombolok? Ha pedig nagyböjt végére sikerül kicsit javítani e magatartásunkon, és nem kritizáljuk a többieket a hátuk mögött, akkor garantálom, hogy Jézus feltámadását is szebbnek, nagyobbnak látjuk majd – mondta Ferenc pápa, majd két gyógyírt mutatott a képmutatás kiküszöbölésére. Az egyik az imádság: amikor késztetést érzünk, hogy a másikat kritizáljuk, akkor fohászkodjunk az Úrhoz, hogy oldja meg a problémát. A másik módszer pedig nagyon praktikus: inkább harapjuk el a nyelvünket, mint hogy rosszat mondjunk másokról.

A Szentatya megköszönte a Szent Kriszpin-plébánia közösségének a lelkes fogadtatást, és áldott nagyböjtöt kívánt mindenkinek. Imádkozzanak az Egyházért és a pápa személyéért – kérte, végül a hívekkel együtt elimádkozta az Üdvözlégyet.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria