Az Ökumenikus Segélyszervezet fehéroroszországi projektjének új szakasza

Kitekintő – 2014. július 24., csütörtök | 17:47

Hét főből álló delegáció látogatott Magyarországra annak a kétéves nemzetközi fejlesztési programnak a keretében, amely börtönviseltek rehabilitációját és a társadalomba való visszailleszkedésüket segíti Fehéroroszországban – tájékoztat az MTI.

A minszki belügyminisztérium és a szociális és munkaügyi minisztérium vezető munkatársai, egy börtönviseltek reintegrációjával foglalkozó helyi kolostor vezetője, valamint civil szervezetek képviselői alkotják azt a delegációt, amely a napokban több magyarországi helyszínen gyűjt tapasztalatot az Ökumenikus Segélyszervezet projektjének keretében.

A küldöttség találkozott a Belügyminisztérium vezető munkatársaival, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal képviselőivel. A találkozón bemutatták a magyar fogvatartottakra vonatkozó jogszabályi hátteret, a büntetés-végrehajtási hálózatot, annak intézményi, illetve jogszabályi hátterét, továbbá az EU által támogatott TÁMOP-projektet, amely a fogvatartottak munkaerő-piaci reintegráicóját segíti elő.

A segélyszervezet szakemberei az általuk kialakított reintegrációs modellről, munkaerő-piaci programjuknak a speciálisan hátrányos helyzetből érkező munkakeresők támogatását célzó részéről tájékoztatták a küldöttséget.

A vendégek megismerték egy magyar börtönlelkész munkáját, majd ellátogatottak egy magyarországi organikus farmra.

A delegációt Lehel László elnök-igazgató elkísérte az ökumenikusok Kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központjába is, ahol bemutatta az ott működő és a társadalom perifériájára szorultak reintegrációját segítő modellrendszert.

A delegáció tagjai július 23-én, szerdán Miskolcon a gyakorlatban is megismerhették egy magyar büntetés-végrehajtási intézmény működését. Ezt követően magyar civil szervezetek vezetőivel találkoznak.

A 2015 őszéig tartó projekt végrehajtásában a fehéroroszországi ortodox egyház karitatív szervezetével, az Interchurch Mission Christian Social Service-szel (IMCSS) működik együtt az Ökumenikus Segélyszervezet. A börtönviselteket az újrakezdésben támogató kétéves reintegrációs projekt Fehéroroszország Gomel, Grodno és Vityebszk tartományaiban zajlik három gazdaságban. A célok között szerepel, hogy információval lássanak el 1500 embert, a három helyszínen személyre szabott munkaerő-piaci tanácsadásban részesítsenek 150 volt fogvatartottat, szorgalmazzák harminc szociális szakember továbbképzését, valamint gazdaságonként alkalmazzanak két embert.

A volt fogvatartottak ezeken a helyszíneken a gyógynövénytermesztéssel, a méhészettel és az üvegházi növénytermesztéssel ismerkedhetnek meg; információhoz jutásukat egy rövid kiadvány is segíti.

A 373 ezer euró összköltségű fejlesztési program különlegessége, hogy ez az első olyan partneri együttműködés, amelynek keretében magyar nonprofit szervezet önállóan hajt végre fejlesztési programot Fehéroroszországban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria