Újabb tragédia a Földközi-tengeren

Kitekintő – 2015. április 19., vasárnap | 22:49

Április 19-én hajnalban több száz afrikai menekült veszett a Földközi-tengerbe. Ferenc pápa vasárnapi Regina Coeli imádságát követő beszédében a nemzetközi közösség fellépését sürgette.

A Földközi-tengeren minden évben afrikaiak ezrei menekülnek Európába. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka több százan végezték hullámsírban, amikor elsüllyedt egy hajó Líbia és Olaszország között. A Times of Malta információi szerint 700 ember esett vízbe. Vasárnap délelőttre 28 embert sikerült kimenteni, a halottak száma még bizonytalan, de több százan veszhettek oda.

Carlotta Sami, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője a SkyTG24 televíziónak elmondta, hogy tartanak tőle, ez lesz az utóbbi idők legnagyobb illegális migránsokat érintő tengeri katasztrófája. Csak ebben az évben több mint 1500 ember veszett oda a Földközi-tengerben – írja a Reuters.

Mint arról már korábban beszámoltunk Ferenc pápa a vasárnapi Regina Coeli imádság után a következő szavakat mondta: „Akikről szó van, azok ugyanolyan férfiak és nők, mint mi vagyunk, a testvéreink ők, akik jobb életet keresnek, éhesek, üldözöttek, sérültek, meggyalázottak, háborús áldozatok… jobb életre vágynak. A boldogságot keresték…” 

Az olasz miniszterelnök az emberkereskedelmet a 21. századi rabszolgaság egyik formájának nevezte. „Az a munka, amit Olaszország végez, szinte teljesen egyedül, vagy néha nemzetközi segítséggel, tényleg rendkívüli dolog” – mondta Matteo Renzi. Az olasz kormányfő rendkívüli uniós csúcs összehívását kérte a növekvő bevándorlás miatt.

A francia elnök fokozná az ellenőrzést a Földközi-tengeren. „Ez szörnyű tragédia, de a múlt héten volt egy másik eset is, ami négyszáz emberéletet követelt. Az év kezdete óta felgyorsultak az események, tavaly négyezren haltak meg a Földközi-tengeren” – mondta Francois Hollande.

Az Európai Unió külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője, az olasz Federica Mogherini szerint a menekültügyben nem újabb egyeztetésre, hanem azonnali cselekvésre van szükség.

Április eleje óta becslések szerint tizenháromezren érkeztek Afrikából Európába.

Ferenc pápa első apostoli útja 2013. július 8-án Lampedusa szigetére vezetett, ahol megemlékezett a tengerbe vesző menekültek tragédiájáról.

2014. november 25-én az Európai Parlamentben mondott beszédében elmondta: „Égetően fontos a bevándorlás kérdésének együttes megoldása. Tűrhetetlen, hogy a Földközi-tenger egy hatalmas temetővé váljék! Az európai partokra érkező hajókon segítségre szoruló férfiak és nők vannak.”

Fotó: BBC.co.uk, News.va

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria