Újra látható Pázmány Péter miseruhája az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban

Kultúra – 2016. május 6., péntek | 19:10

Pázmány Péter bíboros, a magyar katolikus megújulás vezéralakja 1616–1637-ig volt esztergomi érsek. Több személyes tárgyat is hagyott a székesegyházi kincstárra, köztük liturgikus ruháit is. Virágdíszes, címeres kazulája – restaurálást követően – újra látható a Főszékesegyházi Kincstárban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kazula (miseruha) anyaga lazacszínű taft, elejét és hátsó részét két keskeny ezüstpánt három függőleges mezőre osztja. Mindkét oldalát azonos mintájú virágos hímzés díszíti. A középső részen leveles indákból és virágokból alkotott dísz húzódik, míg a két szélső mezőben elszórt virágok – liliom, margaréta, írisz, rózsa, tulipán, szegfű és gránátalma – tűnnek elő. A miseruha hímzése nagyon tarka – többek között lila, sárga, kék, rózsaszín és többféle zöld színt használt készítője, hatásukat még fokozza az erős árnyalás. A virágok közepe ezüst és arany fonallal lett egykoron kihímezve. Pázmány Péter címere a hátsó rész középső mezejének alján található: kék mezőben három fehér strucctoll, felette bíborosi kalap.

Az eltelt évek nyomot hagytak a kazula anyagán: virágainak hímzése megkopott, a vászonbélés szennyeződött, a miseruhát mezőkre tagoló paszományok szakadozottak, hiányosak voltak.

A miseruha helyreállítási munkálatait Isa Mariann, a Főszékesegyházi Kincstár textilrestaurátora végezte. A restaurálás során a miseruhát először szétfejtette hat részre, a hátoldalt borító vászonbélést is eltávolította.

Ezt követően a sérült virág- és indamotívumokat selyemszállal rögzítette a miseruha mindkét oldalán, majd a bélésvászon szakadásait, hiányait is pótolta. A varrókonzerválás után kerülhetett sor a tisztításra, melyet desztillált vízzel, speciális mosószerrel végzett. Végül összeállította a miseruha különbontott részeit, a paszományokat eredeti helyükön rögzítette.

Az egy évig tartó aprólékos, precíz restaurálásnak köszönhetően a gyönyörű miseruha újra eredeti állapotában látható az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban.

Forrás és fotó: Főszékesegyházi Kincstár, Esztergom

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria