Újra látogatható lesz a Mária Magdolna-torony Budán

Kultúra – 2017. szeptember 17., vasárnap | 16:14

A közel hatszáz éves műemlék Buda egyetlen, eredeti állapotban megmaradt, gótikus stílusban emelt középülete. A budai Várnegyedben található Mária Magdolna-tornyot, ahol a tervek szerint jövőre kulturális-turisztikai központ kialakítása kezdődik, újra látogathatják az érdeklődők.

A 13. században épült Mária Magdolna-templom komoly károkat szenvedett a második világháborúban, azonban sorsát mégsem a harcok, hanem a diktatúra pecsételte meg: hiába kezdődött el a sérült épület helyreállítása, 1950-ben lebontották. Mára csupán tornya áll, ez lesz újra látogatható a nagyközönség számára építészeti és műszaki felújítást követően – tájékoztatott Szkuklik Dóra turisztikai referens.

A toronyban 24 tagú harangjáték működik, amelynek legkisebb tagja nyolc, a legnagyobb csaknem harmincöt kilogramm tömegű. A bronzból öntött harangokat elektromágneses ütőszerkezet szólaltatja meg, amelyet számítógép által vezérelt, egyedi elektronika irányít. A harangjátékot vezérlő berendezés a torony első emeletén a látogatók számára is megtekinthető.

A hosszabb távú tervek szerint a toronyban jövőre kulturális-turisztikai központ kialakítása kezdődik.

Forrás: MTI.hu

Fotó: Pestbuda.hu

Magyar Kurír