Újra Pécsen a 15. századi ősnyomtatvány

Kultúra – 2015. február 26., csütörtök | 17:54

Február 25-én Pécsett bemutatták a nagyközönségnek Roberto Caracciolo művét, az 1489-ben Velencében kiadott „Beszédek a szentek dicséretéről” című prédikációskötetet – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.

Tóthné Radó Cecília irodalomtörténész doktori disszertációjában a 15. században élt Roberto Caracciolo munkásságának magyar vonatkozásait kutatta. Amikor témavezetője hallott a Beszédek a szentek dicséretéről című prédikációskötetről és annak pécsi vonatkozású bejegyzéseiről, átengedte tanítványának a könyv feldolgozását.

Sarbak Gábor irodalomtörténész a kötetet bemutató sajtótájékoztatón elmondta, Roberto Caracciolo ősnyomtatványának értéke Pécs számára rendkívül magas, különlegességét az adja, hogy 1495–1496-ban egy pécsi prédikátor használta, aki a város hivatalos hitszónoka lehetett az 1490-es évek derekán, valószínűleg ferences szerzetes. Jegyzetekkel látta el a könyvet, sőt a végén, a szabadon álló lapokra feljegyezte prédikációinak vázlatait. Tudjuk tehát, mely napokon, mely vázlat alapján prédikált. A kézírásos prédikációvázlatok a hazai prédikációtörténet egyedülálló dokumentumai.

Az ősnyomtatvány valaha Pécsett használatos példányát az egyházmegye másfél millió forintért vásárolta meg, így e kiemelkedő eszmei értékkel bíró prédikációskötet immár a pécsi püspökség tulajdonában van.

Saját otthonunk egyik kincse került elő – fogalmazott Udvardy György pécsi megyéspüspök a sajtótájékoztatón. – A kötet segítségével betekinthetünk az ötszáz évvel ezelőtti pécsi közösség hitéletébe. Olyan, mint egy családi ékszer, ami ha előkerül, mindenki örül neki. Ez a prédikációskötet hitünkről szól, a tradícióról, amely szó szerint „átadást” jelent, s hitünknek ezt az „átadó” jellegét emeli ki. Rámutat arra is, hogy Pécsett ötszáz évvel ezelőtt jelen volt az európai szellemiség.

A Roberto Caracciolo szentbeszédeit tartalmazó ősnyomtatványt az idén tavasszal megnyíló pécsi egyházművészeti gyűjteményben a látogatók is megtekinthetik majd.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria