Újra van toronyórája az egri ciszterci templomnak

Megszentelt élet – 2016. augusztus 28., vasárnap | 12:00

189 év elteltével újra van toronyórája az egri ciszterci, egykori jezsuita templomnak. Az órát szeptember 11-én, vasárnap este 6 órakor indítják el ünnepélyes keretek között – tájékoztatott Koós Ede, a Szent Bernát-templom igazgatója.


1763-ban –253 éve  készült el az egri ciszterci, akkor még jezsuita templom első toronyórája az akkoriban még Egerben működő jezsuita rendház Historia Domus-ának tanúsága szerint. A toronyóra első pusztulása 1800-ban történt egy nagy egri tűzvész alkalmával. 1802-ben az akkor már cisztercivé vált templom óráit a ciszterci szerzetespapok állították helyre. 1827-ben – 189 éve  egy akkori újabb tűzvész során ismételten megsemmisült a toronyóra együttes és innentől kezdve nyoma veszett az írott forrásokban a templom toronyóráinak. Minden valószínűség szerint a templomon esett természeti károk súlyossága – tűzvészek, földrengések, villámcsapások , illetve a helyreállítási feladatok nagysága miatt a toronyórák helyreállítására már sohasem volt elegendő energia semmiféle tekintetben. 

A már idősebb éveiket taposó, tősgyökeres egri polgárok közül senki nem emlékszik arra, hogy gyerekkorukban lett volna, működött volna a ciszterci templom toronyórája. Ábrázolások sincsenek, a már fentebb említett bejegyzés az egyetlen igazi támpont. Valamint művészettörténeti analógiák szolgáltak segítségül az órák számlapjainak rekonstruálásánál. 2014-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a templom tornyainak, annak rozsdabarna lemezeinek helyére, amelyek évtizedek óta rondán jelezték a hajdani óralapok helyét, igazán méltó lenne – s Eger belvárosának képét is ha csak kis mértékben is szépítendő – toronyórát készíttetni. Az elgondolást üdvözölték a ciszterci templomba járó hívek, a ciszterci gimnázium öregdiákjai, a fertálymesteri testület azon része, ahová a templom is tartozik, s az egri városszépítők. Valamint a terv megvalósításának támogatásáról biztosította a helyieket a tulajdonos zirci ciszterci apát és Eger polgármestere is. A toronyóra megalkotását, kivitelezését az Egerben is és a város környékén is nagyon jó referenciákkal bíró füzesabonyi vállalkozó, Bukta András vállalta.

A toronyórák a helyükre kerültek. Elindításuk ünnepélyes keretek között fog történni 2016. szeptember 11-én, vasárnap este 6 órakor, Szűz Mária névnapjának előestéjén, az egri vár 1552. évi ostroma elindulásának 464. évfordulóján.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Videó: Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria