Újraélesztési tanfolyamokat szervez Ukrajnában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Külhoni – 2014. október 10., péntek | 16:32

Három év alatt 22 oktatót és 427 jelentkezőt képeztek ki Lvivben és Beregszászon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakemberei által indított program során – a karitatív szervezet honlapján Adányi László, a vészhelyzet-kezelési munkacsoport vezetője számol be a nemrég tartott szakmai konferenciáról.


Az újraélesztés egységes európai oktatási módszerének bevezetésére Ukrajnában elkezdett programot szakmai konferencia keretében zárták le október 7-én Lvivben. A keleti szomszédunknál működő máltai testvérszervezetekkel és a lvivi állami katasztrófavédelmi egészségügyi vezetőkkel közösen megrendezett konferencián a programban kiképzett oktatók számoltak be azokról a tapasztalatokról, melyeket az elsajátított új európai oktatási modell alkalmazása során szereztek.

Három év alatt 22 oktatót (instruktort) és 427 jelentkezőt képzetek ki az újraélesztés tanítására és szükség esetén való alkalmazására a projekt keretében. Az ukrajnai instruktorok Lvivben és Beregszászon azóta rendszeresen képzik a jelentkezőket, akik készségszinten sajátítják el a hirtelen szívmegállás esetén szükséges tennivalókat. Az előadások során elhangzott, hogy többnyire a munkahelyen kerülnek életveszélyes helyzetbe az emberek, számukra az időben megkezdett újraélesztés ad esélyt a túlélésre. A kelet-ukrajnai háborús események is ráirányították a figyelmet az életmentés oktatásának fontosságára.

Az ország távolabbi városaiból érkezett katasztrófavédelmi szakemberek ismertették az általuk alkalmazott oktatási rendszereket, és komoly érdeklődést tanúsítottak a magyar szakemberek által bevezetett módszer alkalmazása iránt. A konferencia résztvevői javasolták, hogy Beregszász és Lviv mellett a környező városokban is hozzanak létre oktatási pontokat. Ungvár, Ivano-Frankivszk és Ternopil bekapcsolásával létrejöhetne a teljes nyugat-ukrajnai képzési hálózat.

A konferencián felszólalt a programot támogató Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Vida László ungvári konzul. Elismerését fejezte ki az eredményekért, és köszönetet mondott az azt megvalósító ukrán és magyar szakemberek munkájáért. A konferencia résztvevői egyöntetűen úgy határoztak, hogy keresik a további együttműködés lehetőségét.

Fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria