Újranyitott a templom, ahol Jacques Hamel vértanúságot szenvedett

Kitekintő – 2016. október 3., hétfő | 17:42

Október 2-án körmenettel, bűnbánati szertartással és szentmisével nyitották újra azt a francia templomot, ahol július 26-án dzsihadisták megölték Jacques Hamel atyát. Vizsgálják a vértanú pap boldoggáavatási eljárása megkezdésének lehetőségét.


A normandiai Saint-Étienne-du-Rouvray település vérrel szennyezett templomában a bűnbánati szertartást a katolikusok és a muszlimok közti megbékélés jegyében Dominique Lebrun roueni érsek mutatta be.

A ceremónia minden pillanatát „a megbocsátás, a megbékélés és a béke” vezeti. Az egyházközség elvesztette egyik pásztorát, a templomot meggyalázták, Istent megsértették, az én feladatom újranyitni a templomot – mondta az érsek.

A bűnbánati szertartást háromszáz hívő a templomból kísérhette végig, a templomon kívül pedig óriáskivetítőn követhették a szertartást.

Az érsek a húsvéti gyertyával és a Szűzanya-szoborról levett rózsafüzérrel járta körbe a templomot, megtisztítva a falakat, a padlót, az oltárt, hogy „lemossa mindazt, amit az erőszak beszennyezett”. A főpásztor elmondta, nagyon fontos bűnbocsánatot kérni a világ minden bűnéért, a mi bűneinkért és mások bűneiért is, és hangsúlyozta: a keresztények nem kérhetnek bűnbocsánatot mások számára, ha előbb nem kérik saját maguk számára is.

A bűnbánati szertartás szövegeit a 72 éves Danielle nővér – aki egyike volt annak a három szerzetesnővérnek, akik a gyilkosság pillanatában a templomban tartózkodtak és sikerült elmenekülniük – és a támadók által súlyosan megsebesített 86 éves Guy Coponet olvasták fel arról a helyről, ahol a támadás pillanatában tartózkodtak.

A szentmise végén Dominique Lebrun roueni érsek bejelentette, hogy Ferenc pápa egyetértésével hivatalosan megkezdik az Hamel atya boldoggáavatási eljárásának megkezdéséhez szükséges vizsgálatot. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis akkor kezdhető meg az eljárás, ha legalább öt év eltelt a jelölt halála után.

Ferenc pápa Azerbajdzsánból hazafelé a repülőgépen adott interjú során megmagyarázta, hogy még vizsgálják az eljárás megindításának lehetőségét, a végső szót Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa mondja majd ki. A bejelentés még nem azt jelenti, hogy megkezdődik az eljárás, hanem azt, hogy elkezdik keresni a tanúságtevőket az eljárás megindításához. 

Amint arról beszámoltunk, Ferenc pápa szeptember 14-én reggel Jacques Hamel lelkipásztor emlékére mutatott be szentmisét roueni zarándokok előtt a vatikáni Szent Márta-házban. Dominique Lebrun roueni érsek a szertartásra magával vitte Hamel atya fényképét, amelyet a Szentatya kérésére rögtön az oltárra helyeztek, a szentmise végén pedig azt mondta a francia főpásztornak: hazatérve „kiteheted ezt a fényképet a templomban, mert ő már boldog”.

* * *

A július 26-i merényletet követő napokban muszlimok ezrei zarándokoltak el a franciaországi templomokba. A meggyilkolt Hamel atya gyászmiséjén, a roueni katedrálisban pedig valamennyi felekezet és vallás képviseltette magát.

Két hónappal később, október 2-án ugyanebben a szellemben nyitotta meg újra kapuit Saint-Étienne-du-Rouvray temploma. A város mecsetének imámja a szeptember 30-án tartott imán arra kérte a muszlim híveket, vegyenek részt vasárnap a katolikus templom újranyitásán. „Ez a testvériség napja, remélem, hogy hívők és nem hívők, minden helyi itt van” – mondta a vasárnapi szertartáson Mohamed Karabila.


Forrás: MTI; Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége

Fotó: Actualites-du-jour.eu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria