Újratemették a szigetvári barátokat Budapesten

Megszentelt élet – 2018. július 15., vasárnap | 18:37

Szigetvári ferences szerzeteseket temettek újra Budapesten, a Margit körúti ferences kolostorban. A szertartást Dobszay Benedek OFM tartományfőnök végezte június 18-án, az Országúti plébániához tartozó kriptában.

A szigetvári ferencesek Páduai Szent Antal-templomát, amely egy egykori török mecset helyére épült, 1736-ban szentelték fel. A kolostorhoz tartozó kripta lejárata a 20. század elejére feledésbe merült, és csak Ángyán Aurél 1913-ban végzett kutatásaiból derült ki, hogy az elmúlt két évszázadban 68 szerzetest és 28 vagy 29 világi személyt temettek ide. A lejárat megtalálásakor az akkori ferences házfőnök javaslatára a kriptát ismét befalazták, mert az újratemetésre és a felújításra ekkor nem volt lehetőség. Azóta eltelt több mint nyolcvan év, de a templom, valamint a kripta teljes körű feltárása csak most kezdődhetett meg. A pécsi megyéspüspök kérésére ez alkalomból az ott nyugvó ferences testvérek és világiak maradványait négy koporsóba gyűjtötték egybe, majd a budai ferencesekhez szállították.

Az újratemetési szertartást követően Dobszay Benedek a Katolikus Rádiónak adott interjújában elmondta: „A ferences lelkiség közössége kötelez bennünket arra, hogy gondoskodjunk egykori rendtársainkról. Minden házunkban napról-napra olvassuk a nekrológiumot, amelyben az elmúlt évszázadok halottaira emlékezünk, de nemcsak emlékezetük, hanem földi maradványaik méltó elhelyezése is fontos.” Bár a ferences közösségnek nem célja, hogy elhunyt rendtársaik maradványait egy helyre gyűjtse, hiszen azokról méltó módon gondoskodnak a nem ferencesek által ellátott rendházakban is. Ennek ellenére egy sír határidejének lejártakor, vagy a mostanihoz hasonló külön felkéréseknek eleget téve – ha az adott helyen nem megoldható a tisztességes elhelyezés –, valamely ferences rendház kriptájában biztosítanak végső nyughelyet az elhunyt rendtársaknak.

Az újratemetésen Szigetvár egyházi és polgári vezetői között jelen volt Varga Zoltán, a város alpolgármestere is, aki a kutatásokkal kapcsolatban elmondta: „Nem tudtak mindenkit azonosítani, de ebben a kriptában volt eltemetve többek között nagyszigeti Szily Ádám egykori törvényszéki bíró, egy szigetvári földbirtokosi család leszármazottja; valamint Páter Szekeres Szaniszló, 76 évesen elhunyt szerzetes is.” Az egykori rendházban jelenleg a szigetvári Weiner Leó Zeneiskola működik, amely Baranya megye egyik fontos zeneoktatási intézménye. Az alpolgármester reméli, hogy a folyamatosan rendben tartott épületben is megvalósulhat majd a felújítás. A templomban szükséges munkálatokra jelenleg 192 millió forint áll rendelkezésre, ebből kezdődött meg a kripta renoválása is. A munkálatok idején a szentmiséket a szigetvári Szent Rókus plébániatemplomban tartják.

Forrás: Ferencesek.hu

Fotó: Brückner Dénes

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria