Ukrajnai nuncius: „Az ukrán gyerekeknek látniuk kell egy olyan világot, ahol nem lőnek nap mint nap”

Kitekintő – 2017. február 22., szerda | 15:02

Claudio Gugerotti érsek, Ukrajna apostoli nunciusa február 14–15-én ellátogatott a Donyec-medence két háború sújtotta városába. Látva a súlyos helyzetet azt javasolta az olasz családoknak, hívjanak meg vakációra ukrán gyerekeket.

„Az ukrán gyerekeknek mindenképpen szükségük van arra, hogy lássanak egy másik világot. Egy olyan világot, ahol nem lőnek nap mint nap, és ahol az emberek nem bújnak félelmükben az ágy alá, amikor zajt hallanak”– fogalmazott Claudio Gugerotti érsek, Ukrajna apostoli nunciusa.

A Sir olasz katolikus hírügynökség telefonon kérdezte a nunciust, aki – miután február 14–15-én látogatást tett a Donyec-medence két háború sújtotta városában, Avdijivkában és Szvjatohirszkben – felhívást intézett elsősorban az olasz családokhoz: „Hívjátok meg ezeket a gyerekeket, adjátok meg nekik a lehetőséget, hogy – ha csak egy rövid időre is – kiléphessenek abból a rémálomból, amely körülveszi őket. Tegyük meg, amit a csernobili katasztrófa után is megtettünk! Elég lenne egy ahhoz hasonló rendszert beindítani. A gyerekek nem jelentenek veszélyt senkire, lehetne tenni értük valamit, elég lenne például egy egyhetes vakáció húsvétkor…”

Avdijivkát január végén bombázták, sokan meghaltak, számos épületet leromboltak, megszűnt a víz- és villanyszolgáltatás, nem volt fűtés. A nuncius beszámolt arról, hogy a város nagyrészt már lakatlan, az embereket kitelepítették.

Szvjatohirszkben a Claudio Gugerotti ellátogatott egy olyan otthonba, ahol a háború miatt szülőföldjükről elmenekült gyerekek élnek. Az érsek úgy látta, hogy látszólag derűsek, barátkoznak egymással, és az átélt traumák inkább másutt jönnek majd elő, amikor visszatérhetnek családjaikhoz. Véleménye szerint még nem mérhető fel pontosan, milyen hatásuk lesz a látott szörnyűségeknek a gyerekek lelkére.

A nuncius személyes tapasztalatai alapján megerősítette, hogy a minszki megállapodás ellenére Ukrajnában soha nem szűntek meg a harcok. Az emberek a végsőkig kimerültek. „Több mint két éve élnek ebben a bizonytalanságban, az idegeik nem bírják tovább” – tette hozzá. Az emberek nem tudják, mit tegyenek. A családok szétestek, a kitelepítés során különböző helyekre kerültek. Sokan vannak olyanok is, akik nem tudták elhagyni házaikat, mert nem voltak meg hozzá az eszközeik, esetleg elszigetelt helyen laknak, vagy idősek, betegek. Kenyéren és teán élnek, miközben a hőmérséklet a mínusz 16-17 fokot is eléri. A lelkiismeretünket bántó botránynak nevezte, hogy Európában lehetséges ez a fajta pusztítás, amely tömegeket érint.

Elmesélte, hogy egy tanár sírva kérte: „Mondja meg a pápának, tegyen meg mindent, hogy kiszabadulhassunk ebből az értelmetlen és haszontalan háborúból.”

Forrás: Agensir.it

Fotó: Agensit.it; Risu.org.ua; Popeforukraine.com.ua

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria