Ülésezett a Püspöki Szinódus Főtitkárságának XIV. Rendes Tanácsa

Ferenc pápa – 2016. november 24., csütörtök | 11:37

November 21-én és 22-én került sor a Püspöki Szinódus Főtitkársága XIV. Rendes Tanácsának második ülésére a Vatikánban Ferenc pápa vezetésével.


A munka Lorenzo Baldisseri bíboros, főtitkár felszólalásával kezdődött. Beszédében köszönetet mondott a Szentatyának jelenlétéért, és megragadta az alkalmat, hogy jókívánságait fejezze ki az új bíborosoknak, a tanács tagjai közül Sérgio da Rochának és Carlos Osoro Sierrának. A megbeszélésre meghívást kaptak a Római Kúria azon három dikasztériumának prefektusai, melyek kompetenciája kapcsolódik a szinódus témájához: João Braz de Aviz bíboros, a Megszentelt Élet Intézményeinek és Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja prefektusa, Beniamino Stella bíboros, a Klérus Kongregációja prefektusa és Kevin Farrell bíboros, a Világiak, Család és Élet Kongregációja prefektusa.

Ezt követően áttekintették a XV. rendes szinódus előkészítő dokumentumának tervét, amelyet a főtitkárság dolgozott ki a szinódusi téma – fiatalok, hit és hivatástisztázás – szakemberei segítségével.

A dokumentumhoz egy kérdőív is tartozik, amely a püspöki konferenciák, a sui iuris keleti katolikus egyházak szinódusai és más illetékes szervek számára készült azzal a céllal, hogy eljuttassák az egyházmegyékhez és más egyházi intézményekhez. A tanács tagjai kontinensek szerinti kis csoportokban ültek össze, hogy konkrét kérdéseket fogalmazzanak meg a különböző földrajzi és kulturális területeken élő fiatalok számára. Végül összegyűjtötték a szövegeket és a kérdőívet, majd beillesztették őket az alapdokumentumba, amelyet egyhangúlag elfogadtak.

A tanács tagjai ezt követően megvitatták az Ordo Synodi Episcoporum, vagyis a püspöki szinódus lefolyását meghatározó rendszabály felülvizsgálatát. Fabio Fabene püspök, a püspöki szinódus titkárhelyettese előadást tartott a főtitkárság által szakértők bevonásával végzett munkáról a szinódus rendszabályának felülvizsgálatát illetően, amit gyümölcsöző véleménycsere követett.

Az ülés végén a szentatya köszönetet mondott a tanács tagjainak és a többi résztvevőnek hozzájárulásukért és a testvéri szeretetközösség lelkületéért, amely a tanácskozást jellemezte – tájékoztat a szinódusi főtitkárság sajtóközleménye.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria