Ülésezett az MKPK Ifjúsági Bizottsága

Hazai – 2015. március 5., csütörtök | 19:05

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Ifjúsági Bizottságának Tanácsadó Testülete március 5-én tartotta soron következő negyedéves ülését – számol be Kámán Veronika, a bizottság munkatársa.

Palánki Ferenc egri segédpüspök, a bizottság elnöke megnyitóbeszédében Prohászka Ottokárt idézve elmondta: a nagyböjt is tavasz, a lélek tavasza, s hogy böjtünk igazi legyen, nemcsak önmegtagadást kell vállalnunk, hanem Istennel való kapcsolatunkat rendezve megszentelődésünk útját keresnünk. Különös aktualitása van ennek idén, a megszentelt élet évében, amiről a testület találkozóján Labancz Zsolt piarista tartományfőnök, a Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának elnöke tájékoztatta a jelenlevőket.

Előadásában kifejtette, a tematikus év célja, iránya kettős: a megszentelt életet élők számára teret ad a hivatásukra való reflexióra, arra, hogy saját küldetésük is újra átitatódjon az evangéliummal; míg kifelé lehetőség, hogy megmutassák hivatásuk, karizmáik színeit, sokféleségét hívők és nem hívők számára egyaránt. A szerzetesek – Ferenc pápa szavaival élve – „az irgalom szakértői”, s ez abból fakad, hogy maguk is tapasztalták és tapasztalják életükben Jézus Krisztus irgalmasságát, s ebből az élményből kiindulva tudják továbbadni azt szolgálataikban, vezessenek azok az egyén élete vagy a társadalom perifériáira; Krisztus-követő emberek, akik arra tették fel életüket, hogy fogadalmaik által életüket teljes mélységében, minden részletében kapcsolatba hozzák Istennel, aki meghívta őket.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lehet vonzó a fiatalok számára a szerzetesi élet és a megszentelt élet éve kapcsán, a piarista tartományfőnök első helyre tette az Istennel való személyes kapcsolat vonzását: a szerzetes jelenléte könnyen Istenre irányítja a figyelmet, és sok, az élet teljességére, a transzcendensre irányuló kérdést vet fel a fiatalokban. A közösségi élet, a szolgálatok sokfélesége, a személyes hivatás kialakulásának története egyaránt vonzó. Kiemelte: a szerzetességben egyre inkább eltolódik a hangsúly a hivatásgondozásról a hivatásbarát kultúra kialakítása felé, azaz afelé, hogy a megszentelt életet élők ne csak tevékenységükkel, de életükkel is irányítsák a fiatalok figyelmét keresztény életük alapvető kérdésére: Mi a te személyes hivatásod? Mire hív téged Isten?

Mindez összhangban van a december elején Rómában tartott, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa és a Világiak Pápai Tanácsa Ifjúsági Szekciója által szervezett IV. Európai Ifjúságpasztorációs Kongresszus tapasztalatával, amelyről az Ifjúsági Bizottság munkatársai tartottak beszámolót (s amelyről már a Magyar Kurír hasábjain is hírt adtunk). Kiemelték a határokon átívelő közös munka és baráti közösség élményét, amely a kongresszus során épülhetett, s amelyre maga Ferenc pápa is hívta a résztvevőket az összejövetelre írt levelében. Az ifjúságpasztoráció célja nem az, hogy kész válaszokat adjon, hanem hogy teret nyisson a mélyről jövő, igazi kérdések számára, s hogy a fiatalok a felnőttek és hitben érett kortársaik segítségével ráleljenek saját útjukra, amely Krisztushoz vezeti őket.

A nap további részében szó esett az év soron következő országos és helyi, egyházmegyei szintű ifjúsági programjainak előkészületeiről. Beszéltek az ökumenikus együttműködésben szerveződő 72 óra kompromisszum nélkül! és a KözösPont Misszió idei terveiről, a II. János Pál kezdeményezése óta minden év virágvasárnapján tartott ifjúsági világnap megünnepléséről és az MKPK Hivatásgondozó Bizottsága által tartott márciusi konferencia előkészületeiről éppúgy, mint a Taizéi Közösség idei hármas jubileumának programjairól, valamint olyan évente visszatérő eseményekről, mint a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó, a Márianosztrai Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat vagy az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat.

Az MKPK Ifjúsági Bizottsága által koordinált programok közül hosszú távon kiemelkednek a 2016-os krakkói Ifjúsági Világtalálkozó előkészületei, amelyre a szervezők az előzetes tapasztalatok alapján több ezer magyar fiatal jelentkezését várják. A találkozóval kapcsolatos legfrissebb tudnivalók követhetők az esemény magyar nyelvű Facebook-oldalán.

Az MKPK Ifjúsági Bizottsága a püspöki konferencia fiatalokért felelős testülete. Vezetője Palánki Ferenc egri segédpüspök. Az ő irányításával tanácsadóként részt vesznek a munkában az egyházmegyék ifjúsági referensei és az ifjúsági irodák vezetői. A bizottság tanácsadó testületének üléseire negyedévente, a püspöki konferencia üléseihez kapcsolódva kerül sor.

Fotó: Kámán Veronika/MKPK Ifjúsági Bizottsága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria