Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Hazai – 2016. szeptember 8., csütörtök | 16:45

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szeptember 6-án és 7-én Ternyák Csaba érsek meghívására Egerben megtartotta őszi rendes ülését, amelynek második napján Erdő Péter bíboros újraszentelte az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont helyreállított kápolnáját.

Mohos Gábor, az MKPK titkára szeptember 8-án sajtótájékoztatón ismertette az ülésen tárgyalt témákat.

A konferencia bizottságai ötéves megbízással végzik munkájukat. A testületek mandátuma idén ősszel lejárt, így a bizottságok tagjait újraválasztották, immár az elmúlt években kinevezett új püspökök részvételével.

Hittani Bizottság
Elnök: Erdő Péter
Tagjai: Udvardy György, Márfi Gyula, Bábel Balázs, Bíró László, Kiss-Rigó László, Orosz Atanáz

Liturgikus Bizottság
Elnök: Veres András
Tagjai: Beer Miklós, Snell György

Karitász- és Egészségügyi Lelkipásztorkodás Bizottsága
Elnök: Spányi Antal
Tagjai: Beer Miklós, Szocska A. Ábel

A Papság és a Megszentelt Élet Bizottsága
Elnök: Palánki Ferenc
Tagjai: Kocsis Fülöp, Várszegi Asztrik, Spányi Antal, Beer Miklós, Orosz Atanáz, Székely János

Világiak Bizottsága és Országos Lelkipásztori Bizottság
Elnök: Székely János
Tagjai: Bíró László, Palánki Ferenc, Orosz Atanáz

Oktatási Bizottság
Elnök: Ternyák Csaba
Tagjai: Erdő Péter, Várszegi Asztrik, Kiss-Rigó László, Székely János

Caritas in Veritate Bizottság
Elnök: Székely János
Tagjai: Veres András, Kocsis Fülöp, Cserháti Ferenc

A Kultúra és a Tömegtájékoztatás Bizottsága
Elnök: Bábel Balázs
Tagjai: Várszegi Asztrik, Kiss-Rigó László, Varga Lajos

Jogi Bizottság
Elnök: Erdő Péter
Tagjai: Veres András, Márfi Gyula, Kiss-Rigó László, Palánki Ferenc

Gazdasági Bizottság
Elnök: Ternyák Csaba
Tagjai: Veres András, Kocsis Fülöp, Spányi Antal

A tanácskozáson meghallgatták Székely János püspök beszámolóját a Boldog Ceferino Intézet koordinálásával működő közfoglalkoztatási programról. Ezen keresztül nagy mértékben tudják segíteni azt az országos szolgálatot, amelynek keretében jelenleg 62 közösségi ház működik, és közel 20 000 hátrányos helyzetű személyt segítenek rendszeresen.

Az új tanév kezdetén a püspökök egyeztettek a papképzés országos helyzetéről. Beer Miklós püspöknek, a szemináriumi bizottság vezetőjének beszámolója nyomán döntöttek arról, hogy egy külön bizottságot bíznak meg a kérdés részletes vizsgálatával és az elkészülő anyag alapján kiemelt témaként tárgyalnak róla a püspöki konferencia következő ülésén.

A püspökök testülete döntött arról, hogy 2017-ben, a fatimai Mária-jelenések 100. évfordulója alkalmából országos találkozót szervez. Számos egyházmegyében hagyomány, hogy minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napján, a hívek zarándoklatot tartanak, közös imádságra jönnek össze. A kerek évfordulón minden egyházmegyéből várják majd a híveket, hogy együtt imádkozzanak a béke ajándékáért október 13-án, az utolsó jelenés napján.

Szent László lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából, csatlakozva a 2017-es állami eseményekhez, a konferencia több országot összekapcsoló programsorozattal kíván megemlékezni az Árpád-házi uralkodóról, akit több környező országban is tisztelnek.

Az ülésen meghallgatták Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök beszámolóját a Krakkóban július 26. és 31. között megrendezett Ifjúsági Világtalálkozóról. A rendezvényen közel négyezer magyar fiatal vett részt hazánkból, illetve határainkon túlról, akiket az MKPK részéről nyolc püspök kísért. Az általuk tartott anyanyelvi katekéziseken és szentmiséken való személyes találkozások, beszélgetések abban segítették a fiatalokat, hogy az Ifjúsági Világtalálkozó témája – „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek” (Mt 5,7) – a találkozó után is kézzelfogható valóság legyen a számukra.

Az előző évekhez hasonlóan, október 1. és 31. között ismét megrendezik a Katolikus Kulturális Hetek programsorozatot, amelynek idei mottója: „Szent Márton követői napjainkban”. Az eseménysorozat célja a katolikus kultúrán keresztül megismertetni, közelebb hozni az emberekhez a jubileumi Szent Márton-évben a szent  példáját, a nagyközönség figyelmét a tours-i püspök felé fordítani. Az egyházmegyék színes programokkal, képzőművészeti kiállításokkal, irodalmi estekkel, Szent Márton életét bemutató színdarabokkal, pályázatok meghirdetésével kapcsolódhatnak bele az országos rendezvénybe.

Az MKPK negyedik alkalommal rendezi meg a Katolikus Társadalmi Napokat (KATTÁRS), amely idén a budapesti Március 15. téren szeptember 16-án és 17-én lesz. A rendezvény jelmondata: „Jézus az irgalmasság arca. Társai vagyunk!” A rendezvény ünnepélyes megnyitójára szeptember 16-án, pénteken 13 órakor kerül sor a budapesti Március 15. téren.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria