Ülésezett a püspöki szinódus rendes tanácsa a Vatikánban

Ferenc pápa – 2014. november 21., péntek | 11:15

November 18-án és 19-én tartotta ülését a rendes tanács azzal a céllal, hogy az október 5-19. között zajlott rendkívüli szinódus eredményéről elmélkedjenek és előkészítsék a XIV. rendes szinódust.


Egy év múlva, 2015. október 4-25. között tartják majd a XIV. rendes püspöki szinódust A család küldetése és missziója az egyházban és a mai világban témában. A szinódusi tanács ülését november 18-án Ferenc pápa vezette, aki jelenlétével kiemelte, milyen nagy jelentőséget tulajdonít a szinódusnak, amely a püspöki kollegialitás kifejeződése, és a családnak, amely mindkét szinódus témája.

A főtitkár, Lorenzo Baldisseri bíboros és az altitkár Fabio Fabene püspök mellett az ülésen részt vett Christopher Schönborn, Wilfried F. Napier, Peter Turkson, George Pell, Donald Wuerl, Luis Tagle bíboros, valamint Bruno Forte és Salvatore Fisichella érsek. Meghívottként jelen volt továbbá a Család Pápai Tanácsának elnöke, Vincenzo Paglia érsek.

Baldisseri főtitkár a tanácskozás bevezetőjében kiemelte a szabadság, az őszinteség és a testvéri szeretetközösség légkörét, amely a szinódust jellemezte: mindenki hozzájárulhatott a reflexióhoz. Továbbá hangsúlyozta, hogy a záródokumentum, a Relatio Synodi, hűségesen visszatükrözi a szinódusi megbeszélések eredményeit, és jól összefoglalja a szinódus során végzett munkafolyamatot.

Az ülés során megállapították, hogy a két szinódus közötti időszak, amely egyedülálló a szinódus intézményének történetében, nagyon fontos. Az eddig megtett utat kiindulási pontnak kell tekinteni, és meg kell ragadni ezt a rendkívüli alkalmat a témák elmélyítésére és a vita előmozdítására a püspöki konferenciák szintjén, megtalálva a szükséges módot és eszközöket az egyház különböző részlegeinek további bevonására a családról szóló szinódusi reflexiókba. Elhangzottak megfontolások a kommunikációról is, amelyek hasznosak lehetnek a következő rendes szinódus előkészítése kapcsán.

A kétnapos ülés nagy részét a jövő évi rendes szinódus ún. Lineamenta dokumentumának előkészítésének szentelték. Amint már bejelentették, a Relatio Synodi-ból állítják össze, amelyet további pontokkal egészítenek ki, hogy segítsék a dokumentum befogadását és elmélyítését. A Lineamentát december elején elküldik a püspöki konferenciáknak, hogy a válaszok időben visszaérkezzenek az Instrumentum Laboris, vagyis a munkadokumentum kidolgozásához 2015 nyara előtt – tájékoztat a kétnapos ülésről kiadott közlemény.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria