Ünnepi koncert Szatmárnémetiben

Külhoni – 2014. december 19., péntek | 16:44

Szatmárnémetiben december 17-én zsúfolásig megtelt a Kálvária-templom az Adoremus kórusnak az Aurel Pop Művészeti Líceum Excelsior kórusával és az iskola zenekarával közösen adott karácsonyi koncertjére – tájékoztat a Szatmárnémeti Egyházmegye sajtószolgálata.


A több száz résztvevőt a Kálvária közösség plébánosa, Iulian Budău SJ köszöntette. A jezsuita szerzetes arról az örömről beszélt, amely az ünnephez közeledve a hívek lelkében megszületik, hangsúlyozva a szent felé történő nyitás fontosságát, melyhez a koncert is segítséget nyújthat.

A program első részét karácsonyi énekek képezték, az Adoremus kórus előadásában; Balaskó Balázs zongorán kísért, Kuki Zsolt vezényelt. Ezt követte az Excelsior kórus éneke Florea Ioan vezényletével és a zenekar előadása Florea Ioan és Cuzdriorean Rodica vezetésével, de voltak olyan művek is, amelyeket a két kórus és a zenekar közösen adott elő.

Az este különleges zenei élményt biztosított, nem csak a katolikus keresztények, de a város minden zenekedvelője számára.

Kálvária-templom

A szatmári vár megszűnése után is Doboló dombnak nevezett magaslaton Hám János püspök 1844-ben felépítette a két tornyú Kálvária-kápolnát. Tervét Tischler Albin csanálosi plébános készítette. 1907-1909 között teljesen átépítették. Az új templom kereszthajós, neogótikus stílusú. A Jézus Szíve tiszteletére szentelt templom gondozását Szatmár püspöke a Jézus Társasága szerzetesrendre bízta.

A templom ad otthont a Jézus Szíve német és román nyelvű személyi plébániának.

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír