Ünnepi megemlékezés a vallásszabadság első kinyilvánításának 450. évfordulójáról Bukarestben

Külhoni – 2018. április 18., szerda | 14:30

Magyar és román nyelvű istentisztelettel, könyvbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg április 18–19-én Bukarestben a 450 éve Tordán tartott erdélyi országgyűlésről, amely 1568. január 13-án a világon elsőként iktatta törvénybe a vallás- és lelkiismereti szabadságot.

Körösfői-Kriesch Aladár: Tordai országgyűlés

Az unitárius egyház, amely a vallásszabadság évének nyilvánította 2018-at, a jubileumi év kiemelt állomásának tekinti Bukarestet. Az április 18–19-én zajló kétnapos ünnepségekre a kolozsvári püspökség és teológia legalább húsztagú küldöttsége érkezik a román fővárosba – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Unitárius Egyház püspöke, Bálint Benczédi Ferenc.

A jubileumi eseménysorozat egyik fontos célja az, hogy minden unitárius egyházközösséget „megmozgassanak”, és felmérjék, mennyire ragaszkodnak elődeik hitéhez. Bukarestben havi rendszerességgel tart istentiszteletet a 80–100 tagot számláló unitárius közösségnek egy Brassóból vagy Kolozsvárról érkező lelkész a szász evangélikus templomban – mondta el Bálint Benczédi Ferenc.

A vallásszabadság nem csak az unitáriusoké, ezért a testvérfelekezetek képviselőit is meghívták a bukaresti Calvineumban tartott magyar, illetve román nyelvű istentiszteletre, az unitárius egyház négy és fél évszázados történetét ismertető kiállításra a Balassi Intézetben, továbbá a hungarológiai intézet tanáraival közösen kiadott, A lelkiismeret szabadsága és a szabadság lelkiismerete című tanulmány- és esszékötet bemutatójára a Román Kulturális Intézetben – mondta az unitárius püspök. „Az a cél, hogy ne csak az unitárius közösség ünnepeljen, hanem mindenki, akikkel együtt élünk, érezzék magukénak ezt a szellemi kincset.”

Februárban az Országgyűlés egyhangúlag fogadta el azt a jogszabályt, amely a vallásszabadság napjává nyilvánítja Magyarországon január 13-át. Az erdélyi történelmi magyar egyházak a 450. évfordulón közösen kezdeményezték, hogy a magyar, a román és az európai parlament foglalja határozatba a tordai ediktum méltatását, a román és a magyar parlament pedig nyilvánítsa január 13-át a vallásszabadság emléknapjává. A felkérésre egyelőre csak Budapest reagált.

Forrás: MTI

Fotó: Tudástár.unitárius.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria