Ünnepi szentmisével indították a tanévet a Győri Egyházmegye hitoktatói

Hazai – 2017. szeptember 22., péntek | 9:04

Tanévnyitó ünnepséget és továbbképzést szerveztek szeptember 16-án a hitoktatók számára a Győri Hittudományi Főiskolán. A továbbképzés keretében a szentségek vételére való felkészítés volt a legfőbb téma.

„A célunk az, hogy plébániáinkon új közösségeket hozzunk létre, és a fiatalság ne »kibérmálkozzon« a templom falai közül, hanem kapcsolódjon be a plébániák életébe.” – fogalmazott Balázs Tamás, a győri Szent Imre-templom plébánosa, a Hitoktatási Bizottság elnöke.

A tanévnyitó szentmisét Veres András megyéspüspök mutatta be. A főpásztor szentbeszédét az evangéliumból kiemelt három fontos gondolatra építette.

„A fát a gyümölcséről lehet megismerni” – ha a hitoktatók elhanyagolják saját lelki életüket, nem járulnak rendszeresen a szentségekhez, nem gondozzák lelküket, akkor nem tudnak elvezetni másokat sem Istenhez, vagyis nem lesznek képesek betölteni hitoktatói feladataikat sem. Szándékaink, gondolataink rávetülnek cselekedeteinkre, és a gonosz szándék sokszor megmérgezi a gyümölcsöt.

Ahhoz, hogy felismerjük a jót, szükséges a bölcsesség: „A jó ember jó kincséből hoz elő jót” – hangsúlyozta az evangéliumi részletet Veres András. Aki engedi, hogy az evangélium átjárja a lelkét, annak cselekedeteit is irányítani fogja a legfőbb jó. A bizonytalanság légköre megmételyezi a mindennapi életünket. Mi, keresztények merjük bátran megadni a bizalmat másoknak, ne legyünk előítéletesek, hiszen a félelem és a bizonytalanság a gonosz birodalmát építi.

Jézus azt kérdezi: „Miért mondjátok nekem: Uram, Uram! – ha nem teszitek meg, amit mondok?” A jó ember mindig képes korrigálni. Nem adja fel, hanem Isten evangéliumát szem előtt tartva „újratervezi” az útvonalat, ha zsákutcába kerül. Nehéz feladat áll a hitoktatók, a Krisztus igéjét hirdetők előtt: nagy felelősség és egyben nagy öröm, hogy Istenről beszélhetnek másoknak, és eljuttathatják a rájuk bízottakat az Istennel való személyes kapcsolatig.

Veres András végül megköszönte a hitoktatóknak, hogy vállalják a kor kihívásait, és Isten áldását kérte munkájukra.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Holy Eszter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria