Ünnepnappá nyilvánították a nagypénteket Kubában

Kitekintő – 2014. április 18., péntek | 9:30

A kubai kommunista vezetés hivatalosan ünnepnappá nyilvánította a nagypénteket, eleget téve ezzel XVI. Benedek kérésének, amelyet a karibi szigetországban tett látogatásakor fogalmazott meg 2012-ben – adta hírül a Granma című kubai kormánylap.

„A nemzetgyűlés decemberben fogadta el az új munka törvénykönyvet, mely szerint a nagypéntek a nemzeti munkaszüneti napok sorába lépett” – olvasható a kubai kommunista párt hivatalos újságjában.

2012-ben, kubai látogatása során XVI. Benedek kérte Raul Castro elnököt, hogy iktassa ezt a napot a nemzeti ünnepek sorába. Az elnök 2012-ben „rendkívüli” munkaszüneti nappá nyilvánította a nagypénteket, mivel a végleges kihirdetéshez meg kellett várnia a parlament döntését. A rendkívüli intézkedést az elnök azután 2013-ban is megismételte, és meg kellett ezt tennie 2014-ben is, mivel az új munka törvénykönyv csak június 1-jével lép hatályba.

A katolikus körmeneteket 1961-ben, két évvel Fidel Castro hatalomra kerülése után betiltották; a karácsonyt mint ünnepnapot 1969-ben törölték el. Mindkettőt 1998-ban, II. János Pál kubai látogatását követően engedélyezték újra, mely fordulópontot jelentett a fennálló rendszer és a katolikus egyház viszonyában.

A katolikus egyház elkötelezetten küzd a demokratikus változásokért Kubában. Múlt szeptemberben a kubai püspökök levélben üdvözölték az országban tapasztalható „pozitív változásokat”, és további demokratikus reformokra szólították fel a politikai vezetőket, „nagyobb nyitottságot, illetve a hivatalos véleménytől eltérően gondolkodó személyek és csoportok elfogadását” kérve tőlük.

Vannak azonban, akik kritikával illetik „Castro állítólagos reformjait”, melyek véleményük szerint „csupán a Nyugat megtévesztését szolgálják” – írja a La Croix.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria