Útmenti keresztet áldott meg az egri érsek

Hazai – 2016. június 25., szombat | 17:50

„Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit” – áll a felirat annak a keresztnek a talapzatán, mely hosszú hányattatás után ismét ott áll Egerben a Czifra hóstyán, a Cifrakapu utcában.

1856-ban Kocsis András szőlőműves negyvenforintos alapítványt tett, s felállíttatta a kőkeresztet, melyen egy pléhkrisztus volt, melyet először harminc évvel ezután kellett felújítani, majd 1924-ben nyúltak hozzá ismét. 1963-ban vandál kezek ledöntötték, ezután elbontották, egy magánházhoz, majd egy kőfaragó udvarába került – idézte fel a kereszt történetét Kerékgyártó József a június 24-i ünnepségen.

Ternyák Csaba egri érsek úgy fogalmazott: külön öröm látni, hogy ebben a városban minden fontos, ami a múltat és a jelent összeköti, megbecsüljük mindazt, amit elődeink alkottak. Ez a kereszt különösen fontos számunkra, hiszen mi nem egyszerűen Jézus kivégzésének eszközét látjuk a keresztben, hanem a szeretetnek a tanúságtételét. Amikor a keresztre feltekintünk, azt látjuk, hogy Isten egyszülött fiát adta érte. Szeretetet és erőt merítünk ebből a példából, Jézus Krisztus életáldozatából.

Habis László, Eger polgármestere jelentős eseménynek nevezte a napot, mely a keresztény értékek tiszteletének és a civil összefogásnak közös ünnepe. A városvezető köszönetet mondott Mandák Attilának, aki fellelte ezt az értéket, s szervezte a felújítást, a Segít a Város Alapítványnak, a Czifra hóstya és a Felsőváros fertálymestereinek, a Biosziget Lakóotthonban élőknek, a Verzió Kft.-nek és a Lokálpatrióta Egyletnek, akik adományaikkal és munkájukkal segítették az ügyet sikerre. Habis László hozzátette: az önkormányzat is szerepet vállalt a munkában, mint ahogy korábban több más esetben is, mivel fontosnak tartják az értékek őrzését.

A rendezvény végén Mandák Attila átadta Pásztor Pascal atyának, az egri Fájdalmas Anya-templom plébánosának a keresztállításról szóló dokumentumot.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria