Útravaló – 2019. október 11.

Nézőpont – 2019. október 11., péntek | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

A szent és jó XXIII. János pápa emléknapján Joel próféta Isten ítéletének félelmetes napjára emlékeztet. Az olvasmány és az evangélium nem engedi, hogy megfeledkezzünk a gonosz lélek e világi hatalmáról. Ha valaki nem kéri és nem fogadja el Isten végtelen irgalmát, azzal maga fölött mond ítéletet. A sátán „nem szolgálok” kijelentését visszhangozza az istenellenességben megátalkodott ember, aki elutasítja a Jóistent. Isten önmagához hasonlónak, szabadnak teremtette az embert, aki így szabad a rosszban is. De az ilyen, ostoba ember önként vállalja tragédiáját, a poklot. Mindig mindenki kérje a maga és a bűnösök megtérését, mert nagy szükségünk van rá.

* * *

Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus októberi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria