Útravaló – 2019. október 12.

Nézőpont – 2019. október 12., szombat | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Egy elterjedt vélekedés szerint Jozafát völgye lesz az utolsó ítélet helyszíne. Ez jó kapaszkodó az ateistáknak, akik így érvelhetnek: „Kérem, az a Jozafát völgye mindössze néhány hektár. Ott nem fér el az ítéleten részt vevő egész emberiség.” Két egyértelmű válaszunk van erre. Jozafát annyit jelent, Isten ítél. Az utolsó ítélet pedig már „az új ég és új föld” nem e világi rendjéhez tartozik, ahol sem idő, sem tér nem játszik szerepet. Mi azt reméljük, hogy ünnepünk lesz az utolsó ítélet napja, amikor az Istenhez akár élete utolsó pillanatában odaforduló ember is fölemelheti a fejét, mert beteljesül rajta a megváltás. Félnivalót ez a nap csak az Istent végleg elutasító embernek jelent.

* * *

Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus októberi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria