Útravaló – 2019. október 24.

Nézőpont – 2019. október 24., csütörtök | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Szent Pál leveleiben a test szerinti élet világiasságot jelent, míg a lélek szerinti élet üdvösségre vezet. Ez napjainkban is érvényes. Aki csak e világ határai között számol az életével, annak figyelembe kell vennie, hogy a világ a hatás és ellenhatás rendjére épül, és nem ismeri az irgalmat. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Egyedül Jézus Krisztusnál találunk menedéket esendő életünkben. Életáldozatával Isten Fia helyreállítja a világ és az üdvösség rendjét. A megváltást azonban nekünk kell kérnünk és elfogadnunk. S mert nem tudhatjuk, mikor érkezik el megmérettetésünk órája, oktalanság halogatnunk a megtérésünket. Ezt szorgalmazza egyébként a Miatyánkban naponta elmondott fohász: Bocsásd meg a mi vétkeinket!

* * *

Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus októberi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria