Útravaló – 2019. október 9.

Nézőpont – 2019. október 9., szerda | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

A Jónás könyvéből vett olvasmány sorai két, sajnos bennünk is meglévő hajlandóságra utalnak, mégpedig az önzésre és a rövidlátásra. Isten megkönyörült Ninive bűnbánatra kész népén. Jónás pedig elégedetlen ezzel. Nem érdemes jónak lenni, ha Isten nem bünteti meg a rosszakat, gondolhatjuk. Nos, az Úr válasza ma is érvényes. A számunkra ellenséges másik ember is Isten üdvösségre hívott teremtménye, aki nem zárható ki a minket is üdvözítő Jóisten irgalmából. Ezért valahányszor az evangéliumból tanult Miatyánkot imádkozzuk, határozzuk el, hogy hitünkhöz hű követői leszünk Jézus Krisztusnak, aki a bűnösöket jött megváltani. A Miatyánkban mindnyájunkért imádkozunk.

* * *

Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus októberi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria