Üzleti és pénzügyi ismeretekre oktatják a plébánosokat az Egyesült Államokban

Kitekintő – 2018. március 19., hétfő | 19:24

A lelkipásztorok képzésében a filozófia és a teológia dominál, azonban napi kötelességeik teljesítéséhez gyakorlati, például pénzügyi ismeretekre is szükség van. A Saint Louis-i Főegyházmegye speciális programot dolgozott ki papjai továbbképzésére.

A Saint Louis-i Főegyházmegye kidolgozott egy speciális programot Pastoral Leadership Institute (Pasztorális Vezetői Intézet) néven, melynek segítségével üzleti és adminisztrációs ismeretekre tehetnek szert a papok, s így jobban átláthatják plébániájuk pénzügyi helyzetét.

Charles Zech, a Villanova Egyetem tanára katolikus plébániák anyagi ügyeit vizsgálta egy kutatás során. Azzal szembesült, hogy gyakran csekély az ellenőrzés, ami teret ad a sikkasztásnak és a tévedéseknek – az általa vizsgált egyházmegyék 85 százalékában fordult elő sikkasztás valamelyik plébánián. Úgy véli, az egyházmegyék feladata a lelkipásztorok és világi munkatársak továbbképzése, melynek az is célja, hogy ne kövessenek el jóhiszemű hibákat sem.

A papoknak szóló tanterv kidolgozásában részt vett Jerry Amsler is, a főegyházmegye könyvelési igazgatója, a program ötletgazdája, valamint Neil Jenson, a Saint Louis Egyetem tanára. Jerry Amsler azért vetette föl a képzés ötletét, mert rengeteg gyakorlati kérdést kapott az egyházmegye papjaitól, akik nem látták át például azt, megengedhetik-e maguknak, hogy egy játszóteret építsenek, vagy nem tudták, hány tag szükséges az egyházközség pénzügyi tanácsába.

Az Egyesült Államokban korábban akár tizenöt évbe is beletelt, míg egy fiatal papból plébános lett, napjainkban azonban a paphiány miatt jóval hamarabb magukra kell vállalniuk ezeket a feladatokat.

A program során gyakorlati órákon sajátítják el a lelkipásztorok a plébániai élet üzleti aspektusait. A papokra szabott – a napirendjükhöz illeszkedő – program öt online és három személyes alkalomból áll, illetve otthon elvégzendő feladatokból: például a saját plébániájuk pénzügyi mérlegét vagy költségvetését kell megvizsgálniuk a résztvevőknek, és kérdések segítségével következtetéseket levonni belőle.

A program jelenleg csak pénzügyi képzést nyújt, de tervezik a jövőben többek között a marketinggel, emberi erőforrással, illetve oktatási intézményekkel kapcsolatos képzések beindítását is – melyek reményeik szerint idővel az ország más területein is elérhetőek lesznek. A programot, melyet egyelőre csak a Saint Louis-i Főegyházmegye szervez a papjainak, szeptemberben mutatják be az egyházmegyék éves pénzügyi konferenciáján.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria