Vad Szigetköz, Gemenc, A szőke tó – Nézzen vizes témájú természetfilmeket a karantén alatt!

Kultúra – 2020. április 25., szombat | 18:57

Hiába köszöntött be a jó idő, a legtöbben a koronavírus-járvány miatt nem tehetjük meg, hogy ellátogassunk hazánk csodás, vízi élővilágban gazdag helyeire. Az MTA Nemzeti Víztudományi Program gyűjtésének köszönhetően viszont tucatnyi film segítségével mégiscsak megleshetjük ezeket.

Az MTA Nemzeti Víztudományi Program az elmúlt négy évben több alkalommal szerepelt ismeretterjesztő rendezvényeken, hogy a fiatalabb korosztályokban is népszerűsítse a víztudományt. Az MTA egyik legnépszerűbb ilyen rendezvénysorozatán, a filmklubon nem egyszer mutattak be magyarországi vizekkel foglalkozó természetfilmeket (például a Vad Balaton, a Gemenc, az árterek világa, A szőke tó – A Tisza-tó hat évszaka című alkotásokat), illetve 2018-ban a Street Science Víznap alkalmával is több ismeretterjesztő rövidfilmet vetítettek.

A COVID-19 világjárvány miatt, a jó idő beköszöntével sajnos a legtöbben nem tehetjük meg, hogy személyesen is ellátogassunk ezekre a csodás vízi élővilágban gazdag helyekre, ezért a program honlapján összegyűjtöttek olyan szabadon hozzáférhető filmeket, amelyek elkalauzolnak bennünket a magyarországi vizes tájakra. A gyűjtemény a szakszerű magyarázatokon túl segítséget is nyújt a természet kedvelőinek, hogy megtervezzék következő szabadságukat, hogy amikor végre lecseng a járvány, és újra szabadon kirándulhatnak, ellátogathassanak ezekre a páratlan élővilággal rendelkező, gazdag élményeket nyújtó tájakra.

Korábbi írásunkat a Vad Szigetköz – A szárazföldi delta című filmről ITT olvashatják.

Forrás: MTA.hu

Fotó: Vad Szigetköz Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria