Választó káptalant tart a Ferences Világi Rend

Megszentelt élet – 2014. augusztus 6., szerda | 11:08

2014. augusztus 7. és 9. között választó káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen a Ferences Világi Rend Kelet-erdélyi Régiója – tájékoztatta szerkesztőségünket Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

A káptalanra – amelynek fővédnöke az FVR lelki asszisztense, fr. Bőjte Mihály csíksomlyói házfőnök – háromévente kerül sor. Fontos esemény a nagy ferences család különböző rendjeihez, így a világi rendhez tartozók életében is, hiszen nem csupán egy szokásos találkozóról van szó, hanem ünnepről. 

„A káptalant mindig a megtérés szellemében kell ünnepelni, egy tökéletesebb életre igyekezve a Regula szerint. A káptalanon minden személyes ambíciót és érdeket ki kell küszöbölni. Mindent a szolgálat szellemében kell tenni Jézus példájára” – áll Vákár Katalin, a világi rend regionális tanácsa vezetőjének közleményében.

Az „...akiket Isten lelke vezet, azok Isten fiai” (Róm 8,14) mottó jegyében szervezett találkozót augusztus 7-én délután 4 órakor fr. Bőjte Mihály A ferences világi rendi életforma című előadása nyitja meg, ezt esti dicséret és ünnepélyes szentmise követi. A nap záró mozzanataként a Ferences Világi Rend Kelet-erdélyi Regionális Tanácsának választási előkészítő bizottsága tart értekezletet.

Augusztus 8-án a reggeli dicséretet a káptalani beszámolók és határozatok megtárgyalása követi. A regionális tanács új tagjainak megválasztására a napközi imaóra után, délután 2 és 4 óra között kerül sor, majd az újonnan megválasztott vezetőség tanácskozik. A választó káptalan második napját is esti dicséret és szentmise zárja.

Augusztus 9-én a reggeli dicséret után 10 órakor fr. Urbán Erik csíksomlyói kegyhelyigazgató tart előadást „Isten szerelméért tetteinkben mutatkozzon meg egymás iránti szeretetünk”. Egymás megbecsülése és tisztelete a rendi közösségekben címmel. A déli imaórát követően délután fél 3-kor Osváth Máriának, a Ferences Világi Rend tagjának Mit jelent nekem a Regula, a konstitúció? című előadását hallgathatják meg a résztvevők. A választó káptalant az esti dicséretet követő, 7 órakor kezdődő ünnepélyes szentmise zárja.

Magyar Kurír