Váljatok ti is jelekké! – Kisebb rendekben részesültek a görögkatolikus papnövendékek

Hazai – 2019. május 6., hétfő | 15:06

Április 28-án, a Tamás apostolról elnevezett vasárnapon az esti vecsernye keretében a görögkatolikus hierarchák felolvasói és alszerpapi rendben részesítettek kilenc papnövendéket a nyíregyházi Szent Miklós görögkatolikus székesegyházban.

A kisebb rendeket Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, illetve Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök szolgáltatta ki a papnövendékek számára. Előző nap, április 27-én Szocska Ábel püspök mondott beszédet, melyben arra hívta fel a papnövendékek figyelmét, hogy váljanak jelekké, melyek meghatározhatnak akár papi hivatásokat, vagy emberi életeket is.

A rendek által a növendékek egy lépéssel közelebb kerültek az egyházi rend szentségének első fokához, a diakonátushoz. Az Istennek szentelt élet jelképeként a felolvasói rendben részesülők tonzúrát kaptak, azaz kis tincseket vágtak le a hajukból. Ők innentől kezdve viselhetik a rászont, más néven a grékát, a reverenda fölött hordott bő ruhát. Az öltözékkel együtt új feladatot és nagyobb felelősséget is kapnak a felolvasók: amellett, hogy felolvasnak az istentiszteleteken, életmódjuknak még inkább példamutatónak kell lenniük – gyakorolniuk az erényeket, és erre buzdítani másokat is.

Az ötödéves papnövendékek az alszerpapi rendben részesülve sztihárt, hosszú, ingszerű ruhát kapnak öltözékként, valamint felhatalmazást az orárion, azaz egy 15 centiméter széles, hosszú, szalagszerű ruhadarab viselésére. Ez utóbbit egyelőre a diakónusoktól eltérő módon hordhatják. Ez a fokozat egyfajta elköteleződést jelent; átmeneti szolgálat a felolvasói rend és a diakonátus között. Az alszerpap a püspök körüli szolgálattevő: ha a főpap a szentélyen kívül tartózkodik, ők körülötte tevékenykednek. Mint minden liturgikus cselekvésnek és mozzanatnak, ennek is van jelképes értelme: a papok mint az apostolok ikonjai, a diakónusok és az alszerpapok pedig mint az Urat körülvevő angyali seregek.

A szertartás során felolvasói rendet kapott Figeczki Gábor, Gaál Richárd, Gémes Péter, Szabó Csaba Péter papnövendék, alszerpapi rendben pedig Csirszki András Márk, Csizma Balázs Richárd, Horváth Zsolt, Tamás Ferenc, Tóth Elek részesült.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Magyar Richárd

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria