Vallási vezetők is csatlakoztak a globális felmelegedés elleni küzdelemhez

Nézőpont – 2014. szeptember 23., kedd | 18:36

9 vallás 30 vezető képviselője csatlakozott a New York-i demonstrációhoz közös nyilatkozattal, amelyben konkrét lépéseket sürgetnek az egyes államok kormányai részéről a globális felmelegedés hatásainak csökkentésére – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ez a nyilatkozat állt annak a klímaváltozással foglalkozó vallásközi találkozónak a középpontjában, amelyet az Egyházak Világtanácsa és a Vallások a békéért nevű szervezet tartott New Yorkban. A dokumentumot átadták az ENSZ főtitkárhelyettesének a szeptember 23-án kezdődő klíma-csúcstalálkozó előtt. A közös nyilatkozat aláírói között van Maradiaga bíboros, a Caritas Internationalis elnöke is.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a klímaváltozás ma a szegénység felszámolásának egyik legfőbb akadálya – írják a vallási vezetők. – A súlyos légköri változások tovább fokozzák az éhséget, gazdasági bizonytalanságot, és kényszerű elvándorlást idéznek elő, akadályozzák a fenntartható fejlődést. A klímaválság próbára teszi az emberiség túlélését a földön, és ezek a tények sürgős lépéseket követelnek.”

„Hívő emberekként azt kérjük minden kormánytól, hogy küzdjenek a globális felmelegedés csökkentéséért. Minden állam felelős az alacsony szénkibocsátású fejlődési stratégiák kidolgozásáért és alkalmazásáért, hogy ezáltal az évszázad közepéig teljesen kiiktassuk a fosszilis üzemanyagok használatát” – hangsúlyozzák üzenetükben a vallási vezetők.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria