Vallásközi foci Messivel és Zidane-nal

Kitekintő – 2014. július 26., szombat | 11:59

Szeptember 1-jén különböző felekezetekhez tartozó focisták játszanak Ferenc pápa kérésére Rómában. Messi, Zidane és Nagatomo már jelezte részvételét. Német katolikus portálok tudósítanak.

A fociban mindenki hisz – ennek jegyében rendeznek Rómában szeptember 1-jén nemzetközi sztárok részvételével „vallásközi focimeccset”. Lionel Messi, Zinédine Zidane, Nagatomo Júto, Francesco Totti, Gianluigi Buffon, José Mourinho és Roberto Baggio már jelezték részvételüket. Ilyen csapat még soha nem állt együtt pályára.

A kezdeményezés Ferenc pápa és olasz, argentin focisták találkozóján született még 2013 áprilisában – jelentette a Vatikáni Információs Szolgálat. A találkozón Ferenc pápa Javier Zanetti korábbi argentin válogatottnak, az Internazionale egykori csapatkapitányának vetette fel ötletét, hogy rendezzenek meccset különböző felekezetekhez tartozó játékosok részvételével. Ezzel is elő kívánják segíteni a vallások közötti párbeszédet.

Ebből az alkalomból Ferenc pápa kérésére Zanetti is játszani fog. Kettőjüket nemcsak argentin származásuk, de az a tény is összeköti, hogy a Buenos Aires-i Atlético San Lorenzo de Almagro klub szurkolói. Zanettit kérte meg a Szentatya, hogy állítsa fel a csapatot, melyben minden vallás követője a béke és párbeszéd nevében lép pályára.

Zanetti, aki gyakorló katolikus, a játék kapcsán szimbolikus gesztusról beszél, mely azt hivatott bizonyítani, hogy párbeszéddel, egymás iránti kölcsönös tisztelettel lehetséges a béke világát építeni. Az úttörő kezdeményezés célja továbbá, hogy erősítse a labdarúgás egészségmegőrző, nevelési és egyetemes értékeit.

A játékot a Pápai Tudományos Akadémia által támogatott jótékonysági szervezet, valamint Zanetti egyik alapítványa, a PUPI szervezi. Ezt az alapítványt Zanetti és felesége hozták létre, hogy hátrányos helyzetű, szegény gyerekeket támogassanak szülővárosukban. A Pupi beszédes név: így becézték egykor Zanettit, de a szó akroníma is, a „por un piberìo integrado” kifejezés rövidítése, hirdetve, hogy az alapítvány az egészséges gyermekkorért száll síkra.

Az esemény másik szerevezője, a Pápai Tudományos Akadémia megerősítette a sztárok részvételi szándékát. Ferenc pápa személyes megjelenése az eseményen még nyitott kérdés.

A Római Olimpiai Stadionban rendezendő meccs teljes bevételét karitatív célokra kívánják fordítani. Péntektől már vásárolhatók jegyek a rendhagyó mérkőzésre.

Magyar Kurír