Vallásközi imádságot tartottak Szűz Mária mennybevétele ünnepén Aleppóban

Kitekintő – 2020. augusztus 15., szombat | 19:10

A szíriai Aleppóban körmenetet és vallásközi imádságot tartottak Szűz Mária mennybevétele ünnepén, augusztus 15-én. Mária a keresztények és a muszlimok közös példaképe, azoké, akik elkötelezték magukat Szíria újjáépítésében. Ibrahim Al Sabbagh, a város latin rítusú közösségének plébánosa nyilatkozott az ünnep kapcsán a Vatikáni Rádiónak.

Sem a szíriai háború bombázásai korábban, sem a jelenlegi járvány nem tudta kiirtani a Szűz Mária iránti tiszteletet a szíriai keresztényekből és a vágyat, hogy részt vegyenek a vallási szertartásokon. A hit közösségi megélése újjáélesztésének szándékától áthatva az aleppói hívek augusztus 15-én összegyűltek templomaikban, hogy megünnepeljék Mária mennybevételének napját. A hívek énekekkel és himnuszokkal kísérték a körmenetet, amelyet a második legnagyobb szíriai város utcáin tartanak, miután imával és böjttel készültek az ünnepre – annak ellenére, hogy a kilenc éve tartó háború és a járvány megpróbáltatásai sújtják őket – mondta Ibrahim Al Sabbagh.

Az Aleppó és környékén létrejött megbékélés lehetővé tette, hogy sok keresztény részt vegyen a szertartásokon és a vallásközi imán, amelyen jelen volt az aleppói főmufti és a vallásügyi minisztérium képviselői is. „Közös kincsünk Mária, ezért keresztények és muszlimok összegyűlünk egy rövid, de mély imára, hogy kérjük Mennyei Édesanyánktól a békét és a még erősebb egységet”.

„Ezt az ünnepet nagyon szeretjük és nagyon népszerű. Ilyenkor az emberek ünnepi jókívánságokkal köszöntik egymást és él a böjt hagyománya is, amelyet augusztus elején kezdtünk meg a fáradtság és a szenvedés közepette” – fogalmazott az aleppói plébános.

A remény jelei csillannak fel a keresztény közösség számára. A szíriai egyház igyekezett lassítani a fiatalok és a családok elvándorlását jótékonysági tevékenységek és támogatások által. „Hatalmas kihívás előtt állunk: Leszünk, vagy nem leszünk? Sok keresztény és vallási vezető teszi fel ezt a kérdést” – mutatott rá Ibrahim Al Sabbagh. Azon kell munkálkodni a karitatív tevékenység által is, hogy a keresztények jelenléte megmaradjon. Az aleppói latin rítusú hívek plébánosa emlékeztetett az egészségügyi ellátást, a mikrohiteleket és a lakásépítéseket érintő projektekre, amelyek sok kereszténynek lehetővé tették, hogy a szülőföldjén maradhasson. „A Szentlélek erejének köszönhetően vagyunk itt és szeretnénk továbbra is itt élni. A templomaink nem alakulnak majd át múzeumokká, és nagyon örülök a sok keresztelőnek és esküvőnek, amit idén ünnepeltünk. Egyre mélyebb gyökereket eresztünk Szíriában” – fogalmazott az aleppói plébános.

A koronavírus-járvány ezekben a hetekben ismét fellángolt, növekedett a fertőzöttek és az áldozatok száma. „Ezekben a napokban több templomot bezártak, az egészségügyi intézmények igyekeznek válaszolni erre a vészhelyzetre. Nagy szenvedést okoz mindez, minden nap temetünk és nagyon sok a teendő – mondta Al Sabbagh atya. – A helyzetet súlyosbítja a drágaság és a munkanélküliség, a gyógyszerárak a háromszorosára emelkedtek és sok orvosság nem kapható. Plébánosként kihasználom a helyzetet arra, hogy még több jótékonysági szolgálatot végezzek.”

Ezen az ünnepen szívünkkel az ég felé fordulunk és az ígéretek felé, amelyeket Mennyei Édesanyánk testi és lelki megdicsőülésével nyertünk el. „Ez vigasszal tölt el bennünket, nagyobb biztonságban és derűsebbnek érezzük magunkat” – zárta interjúját Ibrahim Al Sabbagh.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Latinparishaleppo.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria