Változások az új pápaság kezdő rítusaiban

Kitekintő – 2013. március 14., csütörtök | 11:33

Közel egy hónappal ezelőtt, február 18-án fogadta XVI. Benedek a pápai szertartásmestert, Guido Marini prelátust, s jóváhagyott néhány változtatást a pápa péteri szolgálatának megkezdését szabályozó szertartásokban.

A latinul Ordo Rituum pro Ministerii Petrini initio Romae Episcopinak nevezett szertartáskönyv tartalmazza mindazokat a liturgikus szövegeket, amelyekkel az új pápa megkezdi római püspöki szolgálatát. Ezen időszak a pápa megválasztásának ünnepélyes bejelentésétől kezdve a Santa Maria Maggiore-bazilikában tett látogatásáig tart. A szertartáskönyvben szereplő változtatások a pápai pallium vállra helyezését, a péteri halászgyűrű átadását, a bíborosok engedelmességi fogadalmát, valamint a Lateráni Szent János-székesegyház birtokba vételét érintik elsősorban – magyarázta a Vatikáni Rádiónak a pápai szertartásmester.

XVI. Benedek pápa 2005-ben szerzett saját tapasztalatából kiindulva szorgalmazott két módosítást: az egyik a szertartáskönyv szövegét érinti; a másik a szentmise és az egyéb rítusok különválasztására vonatkozik: ilyen a szenttéavatási szertartás, a húsvétvasárnapi feltámadási szentmise vagy a palliumok átadása az új metropolita érsekeknek.

A péteri szolgálatát megkezdő, illetve a Lateráni Szent János-bazilika székfoglaló két szentmisében eddig szereplő sajátos rítusokra a szentmisét megelőzően, illetve azon kívül kerül sor. Az új pápának nemcsak a konklávén választó bíborosok, hanem a péteri szolgálatot megkezdő szentmisén résztvevő valamennyi bíboros engedelmességet fogad. Ily módon e gesztus túllép a Sixtus-kápolna falain, nyilvánossá válik, katolikus, egyetemes jelleget ölt. II. János Pálnak, pápasága megkezdésekor, a koncelebrációban résztvevő valamennyi bíboros engedelmességet fogadott. Elég, ha felidézzük azokat a híres és megható fényképfelvételeket, amelyeken Wojtyła pápa átöleli Joseph Ratzinger, illetve Stefan Wyszyński bíborost.

Róma új püspökének első tevékenységei között van a két pápai bazilika, a Falakon kívüli Szent Pál- és a Santa Maria Maggiore-bazilika felkeresése. Ehhez kapcsolódó változás, hogy a megválasztást követően eldöntheti, mikor és milyen formában kerüljön sor a látogatásra, legyen az szentmise, az imaórák liturgiája vagy az éppen aktuálisan előírt liturgikus forma. Ami a zenei újításokat illeti, a szertartáskönyvben szereplő zenei repertoárhoz képest XVI. Benedek pápa rendelkezése értelmében nagyobb szabadsággal választhatók meg az énekek, így még inkább érvényre jut az Egyház gazdag zenei hagyományának kincse – magyarázta a pápai szertartásmester.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír