Változásokkal indul az új tanév a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Hazai – 2014. augusztus 28., csütörtök | 10:19

Huszonhárom szakértővel kezdi meg munkáját a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében megalakult tanfelügyeleti rendszer, valamint OKJ-s felnőttképzéseket is indítanak a debreceni Szent József Gimnáziumban – adta hírül a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye.

2014. augusztus 27-én tartotta első értekezletét az egyházmegye katolikus intézményeinek igazgatói közössége  a debreceni püspöki hivatalban. Az értekezleten Bosák Nándor megyéspüspök köszöntötte az intézmények vezetőit, majd Molnár Katalin, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Felügyeletének (EKIF) igazgatója tartotta meg az előző tanévet értékelő beszédét, ezután a 2014/2015. tanév főbb feladatait egyeztették a résztvevők. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hat oktató-nevelő intézményében összesen 3641 diák, általános iskoláiban 220 elsős tanuló, óvodáiban 422 kisgyermek kezdi meg a 2014/2015. tanévet. 

Bosák Nándor püspök köszöntő gondolataiban kiemelte: a tanév megkezdésekor a célokra kell összpontosítani a figyelmet, és össze kell gyűjteni a szükséges eszközöket. Másrészt a munkát abba a dimenzióba, a természetfölötti világ közösségébe kell helyezni, amelyben élünk, és ebben a látásmódban kell kérnünk a Szentlélek segítségét, Isten kegyelmi támogatását. A főpásztor hangsúlyozta: az Egyház azért vállal részt az oktató-nevelő munkában, hogy az új nemzedék értékes emberré formálásához a szakmai adottságaival, lelki hátterével hozzá tudjon járulni a keresztény értékek bemutatásával, átadásával.

A megyéspüspök az elmúlt tanévre visszatekintve elmondta, hogy az egyházmegye két intézménye is nagy beruházások eredményét ünnepelheti. A nyíregyházi Szent Imre Gimnázium tornacsarnokkal, a kisvárdai Szent László-iskola pedig új épületrésszel gazdagodott. A püspök kiemelte: ezek az anyagi befektetések azonban csak úgy fognak megtérülni, ha az intézményvezetők és a pedagógusok minőségi munkában is többletet nyújtanak. Bosák Nándor ehhez kívánt bátorságot, bölcsességet az iskolák pedagógusainak, majd köszöntötte Kirilla Pált, az egyeki általános iskola új igazgatóját. 

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéhez jelenleg hat oktatási intézmény tartozik: Báthory István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola – Nyírbátor, Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola és Óvoda – Egyek, Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda – Kisvárda, Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda – Nyíregyháza, Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – Debrecen, Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola – Mátészalka, Debreceni Szent László Katolikus Szakkollégium – Debrecen.

Az egyházmegyei tanfelügyeleti rendszer huszonhárom szakértővel folyamatosan végzi majd a tantárgygondozói és tanfelügyeleti szakértői továbbképzéseket, felkészüléseket a pedagógiai-szakmai ellenőrzésekre és a pedagógusminősítésekre, tájékoztott Molnár Katalin igazgató.

* * *

További változások a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye intézményeiben:

A nevében is megváltozott kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda intézményében 2014. szeptember 1-jétől gimnáziumi osztály is indul.

Az egyházmegye átvette a felnőttképzéssel foglalkozó Kodolányi János Középiskola és Kollégium debreceni szakközépiskolai tagintézményét, amelyet a jövőben az egyházmegyei fenntartású Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium működtet. Az átvett OKJ-s szakképesítések: szociális asszisztens, ügyviteli titkár, idegenvezető, turisztikai szervező, értékesítő és informatikai rendszergazda. Ezeket a szakmákat felnőttképzés keretében oktatják majd.

Magyar Kurír