Varga László püspök mutatott be szentmisét a homokkomáromi lelkigyakorlatos táborban

Hazai – 2018. július 23., hétfő | 14:33

Idén 22. alkalommal rendezték meg a Tábor Hegyi Napokat (THN) Homokkomáromban július 17. és 22. között. A Nyolc Boldogság Közösség által szervezett lelkigyakorlatos táborban mintegy százhetven 16 és 35 év közötti fiatal vett részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az idei tábor témája Ferenc pápa Gaudete et exsultate kezdetű apostoli buzdítása köré épült, a tábor programjai – dicsőítés, fórumok, szentmise – is ezt az ívet követték. A napok végén imaesten vehettek részt a fiatalok; „ekkor a dicsőítés, tanítás, különféle tanúságtételek mellett mindig egyfajta hitlépésre, hitük tettekben való kifejezésére is hívják a táborozókat” – mondta el Valter Krisztina Margit nővér, a tábor szervezője.

Július 21-én, szombaton Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be szentmisét a homokkomáromi kegytemplomban.

Prédikációjában kiemelte: „Őrizzétek a csendet a szívetekben! Meg kell hallani a Szentlélek diszkrét hangját. A szülő, aki szereti kisgyermekét, akkor is beszél a picihez, amikor ő még nem tud beszélni, mert szereti, s mert tanítja beszélni gyermekét. Ilyen a mi mennyei Atyánk is. Beszél hozzánk, s nem kell semmiféle rendkívüli, misztikus élmény ahhoz, hogy meghalld, mit mond a mennyei Atya az Ő szeretett fiának vagy leányának, aki te magad vagy.

A mi dolgunk, hogy megteremtsük a csendet, hogy hallhatóvá váljon a szeretet diszkrét hangja. Hallgassátok meg, hogy mit mond Jézus rólatok, nektek, és hogy mit mond a Szentlélek! Mind a hárman nagyon szeretnek benneteket.

Maradjatok meg Isten jelenlétében! Ő annyira szeret titeket, hogy állandóvá tette jelenlétét bennetek. A szíved Isten lakóhelye benned” – fogalmazott a főpásztor.

A szentmise keretében hat fiatal köteleződött el a Bárány Tanítványainak Közösségébe, mely olyan 16–35 éves fiatalok közössége, akikben Isten felébresztette a vágyat, hogy Jézusra mint Mesterükre tekintve keressék küldetésüket, hivatásukat. Elköteleződésükkel szorosabban kapcsolódnak a Nyolc Boldogság Közösséghez és annak lelkiségéhez.

A táborozók a szentmise után szervezett fórumon tehettek fel kérdéseket Varga László püspöknek, aki beszélt hivatásáról, istenélményeiről, püspöki létéről.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria